Ortaokul fen bilimleri dersi öğretmen adaylarının astroloji, ufoloji, aşı karşıtlığı hareketi ve şifalı taşlar inanışları
Beliefs of prospective middle school science teachers about astrology, ufology, anti-vaccination movement and healing crystals
  1. Tez No: 794962
  2. Yazar: ESRA KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Astroloji, Aşı karşıtlığı hareketi, Fen bilimleri öğretmen adayları, Sözdebilim, Şifalı taşlar, Ufoloji, Anti-vaccination movement, Astrology, Healing crystals, Pre-service science teachers, Pseudoscience, Ufology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma, ortaokul fen bilimleri dersi öğretmen adaylarının astroloji, ufoloji, aşı karşıtlığı hareketi ve şifalı taşlara inanış düzeyleri ve bu sözdebilim konularına ait görüşlerini araştırmaktadır. Çalışmaya Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Öğretmen adaylarından 173 kişi katılmıştır. Karma çalışma desenlerinden biri olan yakınsak desen kullanılmıştır. Bu desenin amacı bir konuda farklı fakat birbirini tamamlayan veri toplamaktır. Fen Bilimleri dersi öğretmen adaylarının sözdebilim inanışlarını ortaya çıkarmak için açık uçlu ve kapalı uçlu sorulardan oluşan karma bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırmada nicel veriler betimsel istatistik, nitel veriler ise şablon analizi ile analiz edilmiştir. Daha sonra araştırmaya ait nicel bulgular ile nitel bulgular karşılaştırılarak araştırma sorusu cevaplanmıştır. Bulgular; Fen bilimleri öğretmen adaylarının astroloji, ufoloji, aşı karşıtlığı hareketi ve şifalı taşlar sözdebilim alanlarına karşı olan inanç düzeyleri ile bu konulardaki görüşlerinin bütünleştiğini göstermektedir. Fen bilimleri öğretmen adayları, çalışmaya konu olan sözdebilim alanlarına inanma veya inanmama nedenlerini, çeşitli unsurlara dayalı olarak ifade etmiştir. Her sözdebilim alanı için bir örnek verilirse, astrolojiye inanma kişilik özellikleri, inanmama bilimsellik, ufolojiye inanma evrenin büyüklüğü, inanmama bilgi kaynakları, aşı karşıtlığı hareketine inanma yan etki, inanmama bilime güven, şifalı taşlara inanma pozitif enerji, inanmama batıl inanç ile açıklanmıştır. Fen bilimleri öğretmen adaylarının sözdebilimsel konulara ilişkin görüşlerinin gelişmesi veya değişmesi için eğitim dönemlerinde çalışmalar, tartışmalar, etkinlikler düzenlenebilir.
Özet (Çeviri)
This study, investigates the level of belief in astrology, ufology, the anti-vaccination movement and healing crystals and the views of pre-service middle school science teachers on these pseudoscience topics. A total of 173 pre-service science teachers from Ege University Faculty of Education participated in the study. Convergent design, one of the mixed study designs, was used. The aim of this design is to collect different but complementary data on a topic. A mixed data collection tool consisting of open-ended and closed-ended questions was used to reveal the pseudoscience beliefs of pre-service science teachers. In the study, quantitative data were analyzed using descriptive statistics and qualitative data were analyzed using template analysis. The research question was then answered by comparing the quantitative findings of the study with the qualitative findings. The findings show that pre-service science teachers' levels of belief in astrology, ufology, the anti-vaccination movement and the pseudoscience of healing crystals match up with their views on these subjects. The pre-service science teachers expressed their reasons for believing or not believing in the pseudoscience fields subject to the study based on various factors. If an example is given for each pseudoscience field, belief in astrology is explained by personality traits, disbelief by scientificity, belief in ufology by the size of the universe, disbelief by sources of information, belief in the anti-vaccine movement by side effects, disbelief by trust in science, belief in healing stones by positive energy, disbelief by superstition. Studies, discussions, and activities can be organized during the training periods for the development or change of pre-service science teachers' views on pseudoscientific issues.