Türkiye'de terörizmin finansmanının önlenmesi hususunda uygulanabilecek mali tedbirler ve model önerisi
Financial measures and model proposal that can be implemented to prevent the financing of terrorism in Turkey
- Tez No: 794974
- Danışmanlar: PROF. DR. MİRAÇ FATİH İLGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, Terörizmin Finansmanı, Terörizmin Finans Kaynakları, Mali Tedbir, Mali İstihbarat Birimi, Terrorism, Financing of Terrorism, Financial Sources of Terrorism, Financial Measure, Financial Intelligence Unit
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
İnsanlık tarihi kadar geçmişi olan terörizm geçmişten günümüze tüm ülkelerin ortak güvenlik sorunu olarak güncelliğini korumaktadır. Terör örgütleri amaçlarını gerçekleştirmede her türlü şiddeti meşru görmekte ve bu amaca ulaşmak için geçmişe göre daha ölümcül ve tehlikeli işler yapmaktadırlar. Terörizmle mücadelede etkili çözüm elde etmek için terörizmin finans kaynaklarının kurutulması gerekmektedir. 11 Eylül saldırılarından sonra tüm dünyada terörizmin finans kaynaklarına yönelik çalışmalara hız verilmiştir. Bu dönemde özellikle BM ve FATF tarafından birçok yasal düzenleme ve uygulama hayata geçirilmeye çalışılmış fakat söz konusu yasal düzenleme ve uygulamalar, terör örgütlerinin finansman faaliyetlerini durdurmakta yeterli olamamıştır. Ülkemizde de kararlıkla sürdürdüğümüz terörle mücadelede daha etkin ve kalıcı sonuçlar almak adına terörizmin finans kaynaklarını ve bunların transfer yöntemlerini engellemeye ağırlık verilmesi gerektiği değerlendirilmektedir. Ülkemizde terörizmin finans kaynaklarının önlenmesi adına kaynaklarımızın kısıtlı olması bu konuda yapılacak olan araştırmaların önemini daha çok ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmanın amacı, terörizmle mücadelede daha kalıcı sonuçlar elde etmek için terörizmin finansmanının önlenmesi hususunda uygulanacak mali tedbirleri ortaya koymaktır. Tez kapsamında ülkemizde terörizmin finansmanının önlenmesi hususunda uygulanabilecek mali tedbirler ortaya konulmuş ve mali istihbarat birimi olan MASAK'ın daha aktif faaliyet göstermesi amacıyla karma tip MASAK olarak teşkilatlanmasının terörizmin finansmanını önlemede daha etkin ve faydalı olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Terrorism, which has a history as much as the history of humanity, maintains its currency as a common security problem of all countries from past to present. Terrorist organizations see all kinds of violence as legitimate in order to achieve their goals, and they do more deadly and dangerous things to achieve this goal. In order to obtain an effective solution to the fight against terrorism, the financial resources of terrorism must be eliminated. After the September 11 attacks, studies on the financial resources of terrorism have accelerated all over the World. During this period, many legal regulations and practices were tried to be implemented, especially by the UN and FATF, but these legal regulations and practices were not sufficient to stop the financing activities of terrorist organizations. It is considered that in order to obtain more effective and lasting results in the fight against terrorism, which we continue with determination in our country, it is necessary to focus on preventing the financing sources of terrorism and their transfer methods. The fact that our resources are limited in order to prevent the financial resources of terrorism in our country reveals the importance of the researches to be conducted on this subject. The aim of this study is to reveal the financial measures to be implemented in the prevention of terrorist financing in order to achieve more permanent results in the fight against terrorism. As a result, financial measures that could be applied in order to prevent the financing of terrorism in our country have been put forward and it was concluded that the organization of MASAK, which is the financial intelligence unit, will be more effective and beneficial in preventing the financing of terrorism as a mixed type MASAK.