Konya ili Altınekin ilçesi çiftçilerinin tarımsal sulama programı bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of agricultural irrigation program knowledge levels of farmers in Altinekin district of Konya province
  1. Tez No: 795022
  2. Yazar: ENES KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çiftçi, Konya, Sulama Programı, Sulama Yöntemi, Farmer, Konya, Irrigation Program, Irrigation Method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Altınekin İlçesi Konya İli'nin en az yağış alan ve su varlığı yönünden en yetersiz bölgeleri arasında yer almaktadır. Bölgede tarım alanlarının fazla, buna karşılık su kaynaklarının sınırlı olması bölgede mevcut su kaynaklarının daha da etkin kullanılmasını gerektirmektedir. Bu çalışmada, bölgede sulu tarım yapan çiftçilerin sulama ile ilgili bilgi düzeylerini ve uyguladıkları sulama programlarını belirlemek için yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; kendi arazilerinde tarımsal üretim yapan çiftçilerin oranı %93,3'ü olup tarımsal üretimdeki payları toplam gelirlerinin %94,7'sine eşittir. Çiftçilerin %100 ü tarımsal üretimde yeraltı su kaynaklarını kullandıklarını ve yine %100'ü su kaynaklarının kendilerine ait olduğunu bildirmişlerdir. Çiftçilerin %88'i sulama konusunda herhangi bir eğitim almadığını belirtmişlerdir. Ankete katılan çiftçilerin %32'si sulama programı kavramı hakkında bilgiye sahip olduklarını belirtirken %68'i ise bilgi sahibi olmadıklarını bildirmişlerdir. Araştırma sonucunda; bölgede etkin sulama suyu kullanımı konusunda özellikle sulama programı ile ilgili yanlış uygulamalar tespit edilmiş ve bunlara ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Altınekin District is among the regions with the least rainfall and the most insufficient water resources in Konya Province. The fact that there are many agricultural areas in the region, but the water resources are limited, necessitates the use of the existing water resources in the region more effectively. In this study, a face-to-face survey was conducted to determine the knowledge level of the farmers engaged in irrigated agriculture in the region and the irrigation programs they applied. According to the research results; the rate of farmers engaged in agricultural production on their own lands is 93.3%, and their share in agricultural production is equal to 94.7% of their total income. 100% of the farmers reported that they use groundwater resources in agricultural production and 100% of them reported that the water resources belong to them. 88% of the farmers stated that they did not receive any training on irrigation. While 32% of the farmers who participated in the survey stated that they had knowledge about the concept of irrigation program, 68% stated that they did not have any information. As a result of the research, it has been determined that wrong practices about the effective use of irrigation water in the region, especially regarding the irrigation program and solutions are given to them.