Molecular diagnosis and investigation of prevalence of pseudomonas aeruginosa infection developed after burns, wounds and surgery in patients hospitalized in iraq anbar governorate hospitals
Irak anbar valilik hastanelerinde yanan hastalarda yanık, yara ve cerrahisi sonrası gelişen pseudomonas aeruginosa enfeksiyonunun moleküler tanı ve incelenmesi
- Tez No: 795037
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ÖZKAN, DR. JALEEL SAMANJE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: MexA, MexB, Pseudomonas aeruginosa, PZR, Yara, MexA, MexB, PCR, Pseudomonas aeruginosa, Wounds
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, Al-Ramadi Eğitim Hastanesi'nden Pseudomonas aeruginosa olarak tanımlanan Gram negatif primer bakterilerin toplam (113) klinik izolatı elde edildi. Aralık 2020'den Nisan 2021'e kadar olan dönemde bu izolatların kaynağı şu şekildedir: (62) yara enfeksiyonlarından toplanan izolatlar ve (51) yanık yaralanmalarından elde edilen izolatlar. İzolatlar ilk olarak MacConkey agar, kanlı agar üzerinde kültür yapılarak tanımlandı, 50 izolat Pseudomonas aeruginosa olarak ortaya çıktı ve daha sonra bazı biyokimyasal testler (katalaz ve oksidaz) ile teşhis edildi ve ardından gen (Mex A ve Mex B) ile yapılan PCR ile genetik tanı yapıldı. Sonuçlar, 39 vakada P. aeruginosa bakterisi olduğunu doğruladı. Antibiyotik duyarlılığı önerilen Kirby Bauer Disk Difüzyon yöntemi ile test edildi, çalışılan izolatların Instagram'ında antibiyotik altı çalışmasına riyostat direnci gösterildi, duyarlılık seftazidim (CAZ), azitromisin dahil olmak üzere farklı gruptan 7 antimikrobiyal ajan için test edildi (AZM), levofloksasin (LEV), meropenem (MEM), gentamisin (GN), amikasin (AK), sefloksasin (CIP). İzolatlar çalışmamızda kullanılan tüm antibiyotiklere dirençliydi. Birçok antibiyotiğe karşı bakteriyel direncin arttırılması, tedavide büyük bir zorluktur. Sonuçlar, seftazidim için en yüksek direnç oranının %100 azitromisin %74.36, en düşük direnç oranının ise levofloksasin için %23.08 olduğunu gösterdi. 2022, 75 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, a total of (113) clinical isolates of Gram-negative primary bacteria, identified as Pseudomonas aeruginosa, were obtained from Al-Ramadi Teaching Hospital. From December 2020 to April 2021, the source of these isolates was as follows: (62) isolates from wound infections and (51) isolates from burn injuries. The isolates were first identified by culturing on MacConkey agar, blood agar, 50 isolates emerged as Pseudomonas aeruginosa, and then identified by some biochemical testing (catalase and oxidase) followed by genetic diagnosis by PCR with the gene (Mex A and Mex B). done. Results confirmed the presence of P. aeruginosa bacteria in 39 cases. Antibiotic susceptibility was tested with the recommended Kirby Bauer Disk Diffusion method, the Instagram of studied isolates showed rhyostat resistance to sub-antibiotic study, susceptibility including ceftazidime (CAZ), azithromycin It was tested for 7 antimicrobial agents from different groups, including (AZM), levofloxacin (LEV), meropenem (MEM), gentamicin (GN), amikacin (AK), cefloxacin (CIP). All of the isolates in this investigation were resistant to all of the antibiotics utilized. Increasing bacterial resistance to many antibiotics is a major challenge in treatment. The results showed that the highest resistance rate for ceftazidime was 100% azithromycin 74.36% and the lowest resistance rate was 23.08% for levofloxacin. 2022, 75 pages