Fasiyal çekicilik düzeyinin maloklüzyon farkındalığına etkisinin ortodontistler, diş hekimleri, ortodontik tedavi gören hastalar ve meslek dışı bireyler tarafından değerlendirilmesi
The evaluation of the effect levels of facial attractiveness on malocclusion perception by orthodontists, dentists, orthodontic patients and laypeople
  1. Tez No: 795039
  2. Yazar: MERVE ZORLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN CAMCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fasiyal çekicilik, göz izleme cihazı, maloklüzyon, Eye tracking, facial attractiveness, malocclusion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; fasiyal çekicilik düzeyinin maloklüzyon farkındalığına etkisinin ortodontistler, diş hekimleri, ortodontik tedavi gören hastalar ve meslek dışı bireyler tarafından göz izleme cihazı ve anketler ile değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Üniversitemizde tedavi görmekte olan, 14-25 yaş aralığındaki kadın hastalardan düşük, orta ve yüksek fasiyal çekiciliğe sahip üç hasta fotoğrafı belirlemek amacıyla bir ön değerlendirme anketi yapılmıştır. Seçilen üç hastanın gülümseme fotoğrafları kullanılarak ideal gülümseme (P1), -2 mm düşük gülme hattı (P2), +4 mm diş eti gülümsemesi (P3), + 6 mm diş eti gülümsemesi (P4), maksiller anterior çapraşıklık (P5), median diastema (P6) ve polidiastema (P7) olmak üzere her bir hasta üzerinden 7 adet modifiye fotoğraf oluşturulmuştur. İstirahat fotoğrafları (P0) ile birlikte toplam 24 adet fotoğraf 50 ortodontist, 50 diş hekimi, 50 ortodontik tedavi gören hasta ve 50 meslek dışı birey tarafından göz izleme cihazı ve anketler ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Toplam odaklanma süresi ve odaklanma yoğunluğu maloklüzyon tipine, yüz çekiciliğinin düzeyine ve katılımcının mesleğine bağlı olarak değişmiştir. Maksiller anterior çapraşıklık fotoğrafı, her çekicilik düzeyinde en düşük VAS skorunu almıştır. Sadece P4 fotoğrafta VAS skorları her çekicilik düzeyinde benzer hale gelmiş ve böylece başlangıçta var olan yüz çekiciliğindeki fark ortadan kalkmıştır. Sonuç: Düşük ve orta fasiyal çekicilik düzeyindeki bireylerde ideal ve estetik bir gülümseme yüz güzelliğini arttırırken, yüksek çekicilik düzeyindeki bireyde anlamlı bir katkı sağlamamıştır. Genel olarak ortodontistler ve diş hekimlerinin maloklüzyon farkındalığı, ortodontik tedavi gören hastalar ve meslek dışı bireylere kıyasla daha fazladır. En az çekici bulunan maloklüzyon türü, fasiyal çekicilik düzeyine bakılmaksızın maksiller anterior çapraşıklık olmuştur. Genel olarak, ortodontik tedavi gören hastalar ve meslek dışı bireyler düşük ya da yüksek diş eti gülümsemesinden çok çapraşıklık ve diastema varlığının fasiyal çekiciliği azalttığını düşünmektedirler. Yüksek çekicilik düzeyine sahip hastadaki düşük gülme hattı çekiciliği olumsuz etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect levels of facial attractiveness on malocclusion perception by orthodontists, dentists, orthodontic patients and laypeople with an eye tracking device and questionnaires. Materials and Methods: A preliminary questionnaire was used in the current study to determine photographs of three female patients with low, moderate, and high facial attractiveness. Using the smile photos of three selected patients, 7 modified photographs were created for each patient, including ideal smile (P1), -2 mm low smile line (P2), +4 mm gummy smile (P3), +6 mm gummy smile (P4), maxillary anterior crowding (P5), median diastema (P6) and polydiastema (P7). A total of 24 photographs, including resting photographs (P0), were evaluated by 50 orthodontists, 50 dentists, 50 orthodontic patients and 50 laypeople using eye tracking devices and questionnaires. Results: Total fixation duration and fixation count varied depending on the type of malocclusion, the level of facial attraction, and the participant's occupation. The maxillary anterior crowding photograph has the lowest VAS score at each attractiveness level. VAS scores became similar at each attractiveness level in only P4 photograph and thus the initial difference in facial attractiveness disappeared. Conclusion: While an ideal smile increased facial beauty in individuals with low and moderate facial attractiveness, it did not make a significant contribution to an individual with high facial attractiveness. In general, orthodontists and dentists have a a more critical perception of malocclusion compared to orthodontic patients and laypeople. The least attractive type of malocclusion was maxillary anterior crowding at all facial attractiveness levels. In general, orthodontic patients and laypeople think that anterior crowding and diastema have a more negative impact on facial attractiveness than a low or high gingival smile. A low smile line does not reduce facial attractiveness in a patient with a high attractiveness level.