Sağlıklı kentler uygulamalarının hukuksal temelleri: Türkiye mevzuatı örneği
Legal basis of healthy cities practices: The example of Turkish legislation
  1. Tez No: 795054
  2. Yazar: EMİNE SANCAKTUTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Kent, Mevzuat, Hukuk, Health, City, Legislation, Law
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Sağlıklı kent, kentsel yaşam koşulları ile sağlık arasındaki bağlantıya vurgu yapan kenttir. Bu nedenle sağlık kavramı kişilerin fiziksel sağlığının yanı sıra kent halkının ruhsal, sosyal, ekonomik ve siyasi sağlığını kapsamaktadır. Dünyada, Avrupa'da ve Türkiye'de sağlıklı kentler uygulamaları Sağlıklı Kentler Projesinin amacına uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Projeye üye olan kentler birbirleriyle işbirliği içerisinde projeyi daha fazla kente ulaştırmak için çalışmalar yapmaktadır. Türkiye'de sağlıklı, güvenli, sürdürülebilir kentler oluşturmak için bir araya gelen belediyeler Sağlıklı Kentler Birliği çatısı altında sağlıklı kent uygulamalarına yer vermektedir. Bu çalışmada Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmaları çerçevesinde sağlıklı kentler uygulamalarının gelişim süreci incelenmiştir. Ayrıca Türkiye'de sağlıklı kent kavramı ve sağlık-kent ilişkisi irdelenmiştir. Çalışmanın amacı sağlıklı kent göstergelerini Türkiye mevzuatı dahilinde açıklamaktır. Çalışmada, sağlıklı kent uygulamalarında hukuksal düzenin bireylere ve devlete sağlamış olduğu haklar ve yükümlülükler ortaya koyulmuştur. Sağlıklı kentler uygulamalarının mevzuatta nasıl bir yer bulduğu ya da eksikliklerin hangi konular üzerinde olduğu, doküman inceleme yöntemi kullanılarak ifade edilmiştir. Bu değerlendirmelere göre; mevzuatta sağlıklı kent göstergelerine, kentli haklarına, yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluklarına sıkça yer verilmiştir. Buna ek olarak sağlıklı kentler uygulamalarını kolaylaştıran birçok ifadenin mevzuatta yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
A healthy city is a city that emphasizes the link between urban living conditions and health. For this reason, the concept of health includes the mental, social, economic and political health of the people of the city as well as the physical health of the people. Healthy cities practices in the world, Europe and Turkey are carried out in accordance with the purpose of the Healthy Cities Project. The cities that are members of the project are working in cooperation with each other to bring the project to more cities. Municipalities that come together to create healthy, safe and sustainable cities in Turkey include healthy city practices under the umbrella of the Healthy Cities Association. In this study, the development process of healthy cities practices was examined within the framework of the work of the World Health Organization. In addition, the concept of a healthy city in Turkey and the relationship between health and city are examined. The aim of the study is to explain healthy city indicators within the scope of Turkish legislation. In the study, the rights and obligations that the legal order provides to individuals and the state in healthy urban practices are revealed. The way healthy cities practices find a place in the legislation or on which issues the deficiencies are on are expressed by using the document review method. According to these evaluations; healthy city indicators, citizens' rights, and the authorities and responsibilities of local governments are frequently included in the legislation. In addition, it has been concluded that many statements that facilitate healthy cities practices are included in the legislation.