Denizcilik lisesi öğrencilerinin liderlik davranışlarına ilişkin öz algıları: Muğla örneği
Maritime high school students self-perceptions on leadership behaviors: The example of Muğla
  1. Tez No: 795079
  2. Yazar: TACETTİN KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CEMAL TÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Denizcilik Eğitimi, Denizcilikte Liderlik, Leadership, Maritime Education, Maritime Leadership
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Liderlik her sektör açısından önemli bir unsur olarak kabul görmekle birlikte denizcilik sektöründe daha farklı bir anlam ve öneme sahiptir. Denizcilik alanında liderin sorumlulukları can ve mal emniyetini de kapsadığı gibi sorunların oluşmasından önce önüne geçilmesinde önemli bir fonksiyon niteliği taşımaktadır. Bu öneme bağlı olarak denizcilik alanındaki eğitimlerde liderlik olgusunun önemi gün geçtikçe artmakta ve bu yöndeki çalışmalar da farklı örneklemlerde hayata geçirilmektedir. Muğla ili denizcilik lisesi öğrencileriyle yürütülen bu araştırmada öğrencilerin liderlik öz algılarını şekillendiren unsurların saptanmasına gayret edilmiştir. Genel itibariyle yaş, cinsiyet, bölüm, staj yeri, staj süresi ve ailede denizci olup olmaması huşularının liderlik öz algısını etkilediği görülmüştür. Yaşa bağlı olarak farklılaşan liderlik öz algısı kararlı ve katılımcı liderlik için söz konusu olup genel olarak ailede denizcinin bulunmasının tüm alt boyutlarda liderlik öz algısını etkilediği görülmüştür. Ayrıca, bu araştırmaya özgü olarak spesifik sonuçlara ulaşılmıştır. Staj süresi ile liderlik öz algısının ters bir ilişki sergilediği saptanmıştır. Benzer şekilde yaş ile de liderlik öz algısı ters yönlü bir ilişki sergilemektedir. Bunlarla birlikte araştırmada liderlik öz algısının belirlenmiş demografik değişkenlere göre nasıl farklılaştığı varyans karşılaştırma testleri aracılığıyla betimsel bir model dairesinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although leadership is accepted as an important element for every sector, it has a different meaning and importance in the maritime sector. The responsibilities of the leader in the field of maritime include the safety of life and property, as well as an important function in preventing problems before they occur. Due to this importance, the importance of leadership in maritime education is increasing day by day and studies in this direction are being implemented in different samples. In this study, which was conducted with the students of maritime high school in Muğla province, an effort was made to determine the factors that shape the leadership self-perceptions of the students. In general, age, gender, department, place of internship, duration of internship and awe of whether there is a seafarer in the family have been found to affect leadership self-perception. Leadership self-perception, which differs depending on age, is in question for decisive and participatory leadership, and it has been seen that the presence of a sailor in the family in general affects leadership self-perception in all sub-dimensions. In addition, specific results were obtained specific to this study. It was determined that the duration of the internship and leadership self-perception showed an inverse relationship. Similarly, there is an inverse relationship between age and leadership self-perception. In addition to these, how the leadership self-perception differs according to the determined demographic variables in the research was carried out in a descriptive model circle by means of variance comparison tests.