Uzaktan eğitimle öğrenim gören üniversite İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin çevrimiçi öğrenmeye yönelik tutumları, İngilizce özyeterlik inançları ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships among the attitudes towards online learning, beliefs of self efficacy in English and lifelong learning tendencies of English preparatory university students in distance education
  1. Tez No: 795080
  2. Yazar: CEREN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, İngilizce Özyeterlik inancı, Çevrimiçi öğrenmeye yönelik tutum, Yaşam boyu öğrenme, Distance education, English self-efficacy beliefs, Attitudes toward online learning, Lifelong learning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada ile Necmettin Erbakan Üniversitesi İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin demografik özellikleri (cinsiyet ve sayısal- sözel bölüm değişkeni) doğrultusunda“çevrimiçi öğrenmeye yönelik tutumları, İngilizce ile ilgili özyeterlik inançları ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri”arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 2020- 2021 eğitim öğretim yılında, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu uzaktan eğitim yoluyla ders alan ve İngilizce hazırlık sınıflarında öğrenim gören 371 öğrenci katılmıştır. Veriler“Demografik Bilgi Formu”, Usta, Uysal ve Okur (2016) tarafından geliştirilen“Çevrimiçi Öğrenmeye Yönelik Tutum Ölçeği”, Yanar ve Bümen (2012) tarafından geliştirilen“İngilizce ile ilgili Özyeterlik İnancı Ölçeği”ve Diker Coşkun (2009) tarafından geliştirilen“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimi Ölçeği”yoluyla elde edilmiştir. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı araştırma sonuçları için bir istatistik paket programından yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin çevrimiçi öğrenmeye yönelik tutumları orta düzeyde bulunurken, İngilizce ile ilgili özyeterlik inançları orta düzeyden biraz yüksek ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri ise orta düzeyin biraz altında bulunmuştur. Cinsiyetlerine göre öğrencilerin çevrimiçi öğrenmeye yönelik tutumları üzerinde anlamlı bir farklılık bulunurken, İngilizce ile ilgili özyeterlik inançları ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri üzerinde cinsiyetin anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Sayısal- sözel bölüm değişkeninin İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin çevrimiçi öğrenmeye yönelik tutumları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu bulunurken; İngilizce ile ilgili özyeterlik inançları ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri üzerinde anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin çevrimiçi öğrenmeye yönelik tutumları ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamıştır. Fakat öğrencilerin İngilizce özyeterlikleri ile çevrimiçi öğrenmeye yönelik tutumları arasında istatistiksel açıdan anlamlı pozitif yönde, düşük düzeyde bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile İngilizce özyeterlikleri arasında negatif yönde, düşük düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to examine the relationships between Necmettin Erbakan University English preparatory class students'“attitudes towards online learning, self-efficacy beliefs about English and lifelong learning tendencies”in line with their demographic characteristics (gender and quantitative – verbal department variable). In the academic year 2020-2021, 371 students studying in English preparatory classes at Necmettin Erbakan University, School of Foreign Languages, taking courses through distance education participated in the study.“Demographic Information Form”,“The Scale of Attitude Towards Online Learning”developed by Usta, Uysal and Okur (2016),“Self-Efficacy Beliefs Scale in English”developed by Yanar and Bümen (2012),“Lifelong Learning Tendencies Scale”developed by Diker Coşkun (2009) were used to obtain data. A statistical package program was used for the study results in which a correlational survey model was used. According to the findings of the study, the attitudes of university preparatory class students towards online learning were at a moderate level, while their self-efficacy beliefs about English were slightly higher than the medium level and their lifelong learning tendencies were slightly below the medium level. While there was a significant difference in students' attitudes towards online learning according to their gender, there was no significant effect of gender on self-efficacy beliefs about English and lifelong learning tendencies. While it was found that the quantitative -verbal department variable had a significant effect on the English preparatory class students' attitudes towards online learning, it was determined that there was no significant difference on self-efficacy beliefs about English and lifelong learning tendencies. There was no statistically significant difference between students' attitudes towards online learning and their lifelong learning tendencies. However, it was determined that there was a statistically significant positive, low-level relationship between students' English self-efficacy and their attitudes towards online learning. In addition, it was found that there was a negative, low-level significant relationship between students' lifelong learning tendencies and their English self-efficacy.