A'râf, Hicr ve Tâhâ Sureleri bağlamında insandaki sonsuzluk düşüncesi ve insanın imtihanı
'The idea of eternity in man and the test of man' in the context of 'A'râf, Hijr and Tâhâ' Surahs
- Tez No: 795106
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, İnsan, Ölüm, Ölümsüzlük, İmtihan, Religion, Human, Death, Immortality, Test
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Sonsuzluk düşüncesi hem insanlığın en temel düşüncelerinden hem de felsefe ve teolojinin paydaş olduğu konulardan biridir. İnsan, bu düşüncenin kendisi kadar, aynı zamanda bu fikrin nereden kaynaklandığı ve sonsuzluğun nasıl elde edileceği fikrini de düşünegelmiştir. Tarihin seyrinde bazen sonsuzluk iksiri bazen de âb-ı hayat arayışıyla birlikte karşımıza çıkan ölümsüzlük isteği meselesinin özünde, insanın ölüme olan bakışının etkili olduğu da söylenebilir. Bir hedefi de hayata anlam katmak olan din ise özellikle insanın hiçbir çıkış yolu bulamadığı konulara dair sunduğu çözüm yollarını, en temel akide olarak belirlemiştir. İslam dininin üç temel akidesinden biri olan ahiret inancı da insanın zihnini en çok meşgul eden konuda, insana bir çıkış yolu göstermektedir. Çalışma,“Giriş”,“İmtihan Olgusu ve Sonsuzluk Arayışı”,“Kur'an'da Sonsuzluk”ve“Sonsuzluk Anlayışının İnsan Yaşamındaki Yansıması”bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin amacı, kapsamı, önemi ve yönteminden bahsedilmektedir. Sonrasında Kur'an'da imtihan ve sonsuzluk anlamına gelen kelimeler incelenmiş ve Kur'an'daki kullanımlarına dikkat çekilmiştir. Sonsuzlukla olan imtihanın en temel örneklerinden biri olduğunu düşündüğümüz yasak ağaç meselesi ve Kitâb-ı Mukaddes'teki ve Kur'an'da bu konunun ele alınışı yine bu bölüme dahil edilmiştir. Ardından gelen bölümde Kur'an'da sonsuzluk düşüncesine sebep olduğunu düşündüğümüz elest bezmi, meleklere verilen secde emrinin geçtiği yer ve yasak ağaç meselesini anlatan ayetleri barındıran A'râf, Hicr ve Tâhâ sureleri incelenmiş ardından bu olaylar, tefsirlerden elde edilen bilgilerle değerlendirilmiştir. Son bölümde de sonsuzluk anlayışının insan yaşamındaki bir yansıması olan, ahiret inancı ve yararları anlatılmış, bu şekilde de çalışma nihayete erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The idea of eternity is both one of the most basic thoughts of humanity and one of the embodiments of philosophy and theology. As far as this thought itself, man has also thought about where this idea originated and how eternity was handled. Religion, which aims to add meaning to life, has determined the solutions as the most basic creed, especially in cases where people cannot find any way out. Belief in the hereafter, one of the three basic creeds of the religion of Islam, also shows people a way out about the issue that occupies the soul mind the most. The study consists of the reasons for“Introduction”,“Test Case and Seeking Infinity”,“Infinity in the Qur'an”and“The Reflection of the Understanding of Infinity in Human Life”. The purpose, scope, use and method of the introduction thesis are mentioned. Then, the words that mean test and eternity in the Qur'an are examined and attention is drawn to their use in the Qur'an. The issue of the indelible forbidden tree, of which the test with eternity is one of the most basic examples, and the handling of these events in the Bible and the Qur'an are still included in this section. In the following time, the A'raf, Hijr and Taha surahs, which contain verses about the betrayal of attainment, the place where the prostration order given to the angels takes place, and the arrangement of the forbidden tree, are examined because it causes the thought of eternity in the Qur'an, and these events are evaluated with the information obtained from the commentaries. Finally, the belief in the hereafter, which is a type of the understanding of eternity in human life, and its benefits are explained, and the study is concluded in this way.