Kent kimliği ve kentsel olarak dönüşüm olgusu arasındaki ilişkilerin İstanbul örnekleri üzerinden değerlendirilmesi
Evaluation of the relationships between urban identity and the urban transformation phenomenon through the examples of İstanbul
  1. Tez No: 795141
  2. Yazar: FOUAD ALAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel kimlik, kentsel dönüşüm, İstanbul, Urban identity, urban transformation, Istanbul
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
1950'li yıllardaki sanayi devriminden sonra kırsal istihdamın azalması sonucunda ani kentlere göç dalgaları yaşanmış ve kentler sanayi siteleri çevresinde plansız, sağlıksız ve kontrolsüz bir hızla büyümeye başlamıştır. Türkiye`deki planlama hiyerarşisi bölge planı, mekânsal strateji planı, çevre planı, imar planı ve imar uygulama planı gibi kademelere ayrılırken, bu sağlıksız alanların iyileştirilmesi için kentsel olarak dönüşüm çalışmaları başlatılmış ancak bu çalışmalar dönüşüme uğramaktadır. 40 bina ortamı. . Bu durum sonucunda kentin bütünlüğü bozulmuş, tadilat nedeniyle planlar düzensizleşmiş, her kentsel olarak dönüşüm projesinde üst ölçekli planlarda belirtilen yaşayan kişi ve yapı yoğunluğu giderek aşılmıştır. Kentsel olarak dönüşüm uygulamalarının gerçekleştirilebilmesi için öncelikle imar uygulama planlarında değişiklik yapılmış, imar uygulama planı koşullarının yetersiz kaldığı durumlarda ise yaşayan kişiu ve yapılaşmayı artırıcı imar nazım planlarında değişiklikler yapılmıştır. başkentlerde. içinden çıkılmaz altyapı ve üstyapı sorunlarına neden olan İstanbul gibi. Üst ölçekli planlama kararları ne olursa olsun, alt ölçekli planlama kararlarında değişiklikler yapılmış ve trafik, kirlilik, yaşayan kişi yoğunluğu ve yayılımı nedeniyle tüm kent gerileme noktasına gelmiş ve kentlerde bazı alanlar yaşanmaz hale gelmiştir. Bölgelerde, tüm şehir istikrarı kaybetti. Bu durumda kentsel dönüşümü sadece kozmetik bir operasyon olarak değil, kentsel dönüşümün bölgeyi nasıl etkileyeceğini de düşünmek gerekli hale geldi. Bu çalışma çerçevesinde bütüncül bir planlama anlayışının tarihsel süreci ve bileşenleri, kentsel olarak dönüşüm olgusunun günümüze kadarki tarihsel süreci ve türleri, planlamanın yasal sınırları ve Türkiye`deki kentsel olarak dönüşüm uygulaması ve planlamaya bütünsel yaklaşım. tartışıldı. Kentsel bütünlük ve uzun ömürlülükten taviz vermeden bütüncül bir planlama anlayışıyla uygulanmaktadır. Başarılı bir kentsel olarak dönüşüm için beklentiler geliştirilmiş ve bu beklentiler seçilen bir örnek alanda test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the industrial revolution in the 1950s, as a result of the decrease in rural employment, sudden waves of migration to the cities were experienced and the cities started to grow at an unplanned, unhealthy and uncontrolled speed around the industrial sites. While the planning hierarchy in our country is divided into stages such as regional plan, spatial strategy plan, environmental plan, zoning plan and zoning implementation plan, urban transformation studies have been started to improve these unhealthy areas, but these studies are undergoing transformation. 40 building environments. . As a result of this situation, the integrity of the city has deteriorated, the plans have become irregular due to renovations, and the population and building density specified in the upper-scale plans in each urban transformation project has been gradually exceeded. In order to realize the urban transformation applications, firstly, changes were made in the zoning implementation plans, and in cases where the zoning implementation plan conditions were insufficient, changes were made in the zoning master plans to increase the population and construction. in the capitals. such as Istanbul, which causes inextricable infrastructure and superstructure problems. Regardless of the upper-scale planning decisions, changes have been made in the lower-scale planning decisions and the whole city has come to the point of decline due to traffic, pollution, population density and spread, and some areas in the cities have become uninhabitable. In the regions, the entire city has lost stability. In this case, it became necessary to consider urban transformation not only as a cosmetic operation, but also how urban transformation would affect the region. Within the framework of this study, the historical process and components of a holistic planning approach, the historical process and types of the urban transformation phenomenon until today, the legal limits of planning and the implementation of urban transformation in our country and a holistic approach to planning. discussed. It is implemented with a holistic planning approach without compromising urban integrity and longevity. Expectations for a successful urban transformation were developed and these expectations were tested in a selected sample area.