1705 Tapu Tahrir Defterleri çerçevesinde Girit'te (Amari) zeytin üretimi
Olive production in Crete (Amari) within the framework of 1705 Land Registry Books
  1. Tez No: 795328
  2. Yazar: ASLI KELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ ADIYEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Tarih, Finance, History
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin, Girit, Amari, Üretim, Ticaret, Olive, Crete, Amari, Production, Trade
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Zeytin mahsulü Osmanlı Devleti'nin ihtiyaç duyduğu önemli bir ürün olmuştur. Osmanlı Devleti bu ürünü aydınlatma, ilaç ve sabun yapımı, bazı aletlerin ve silahların bakımı, gibi hayatın pek çok alanında kullanmıştır. Fethettiği bölgelerde iklimi zeytin yetiştirmeye elverişli olan yerleri zeytin üretimine teşvik etmiş ve zeytinin ihracatını gerçekleştirmiştir. Zeytine elverişli coğrafyalardan en önemlisi de Girit adasıdır. Girit adası çeyrek asır süren bir savaş sonucu Osmanlı hakimiyetine girdiğinde Osmanlı yönetimi adadaki zeytincilik faaliyetlerini arttırma ve düzenleme yoluna gitmiştir. Zeytin adanın en önemli ticari emtiası haline gelmiştir. Fransa gibi Avrupa ülkeleri sabun yapımında kullanmak için ihtiyaç duydukları zeytini Osmanlı'dan talep etmeye başlamıştır. Bu çalışmada Osmanlı toprağı olduktan sonra Girit'te zeytinciliği arttırma politikalarına Amari kazası ele alınarak bakılmış ve bu artış hakkında 1705 tarihli tapu tahrir defterinden edindiğimiz bilgiler istatiksel verilere başvurularak sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Olive crop had been an important product which Ottoman State needed Ottoman State used this product in many aspects of life such as lighting, medicine and soap making maintenance of some tools and guns. It encouraged the places, which it conquered and of which the climate was suitable for groming olives, to grow olive trees and it carried out olive export. Most important geography suitable for olives is Crete Island. When Crete Island fell under domination of Otoman State as a result of a war which lasted quarter century, Ottoman Administration ran increasing and regulation of olive farming activity. Olive became the most important commertial commodity. European Countries such as France started demanding the olives they needed to use for soap making from the Ottomans in this study, after becoming Ottomans land policy of increasing olive farming in Crete was approuched by embracing Amari and the information about this increase we obtained from the 1705 dated land legistry book, was tried to be submitted by consulting statistical data.