Araç şarj istasyonlarının Trabzon şebekesine etkileri
Impacts of vehicle charging stations on Trabzon grid
  1. Tez No: 795401
  2. Yazar: OĞUZHAN TAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH MEHMET NUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli Araçlar, Elektrik Şebekesi, Şarj Üniteleri, Yük Akış Analizi, Electric Vehicles, Electric Grid, Chargers, Load Flow Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Elektrik şebekelerinde enerji talebinde meydana gelen değişimler sistem işletmecileri için öngörülebilir makul düzeylerde gerçekleşmektedir. Elektrikli araçların ulaşımda önemli park sayısı oranlarına gelmesi ile birlikte sistem işletmecileri öngörülerini değiştirmek, planlanmış yatırımları revize etmek durumundadırlar. Ülke hedef ve politikalarına uygun olarak bölgelere ait elektrik araç sayılarının yıllara bağlı olarak belirlenebilmesi, sistem gereksinimlerinin erkenden tespit edilerek asgari seviyelere indirilmesi için Trabzon ilinde modellenmiş elektrikli araç şarj istasyonları ile entegre edilmiş bir dağıtım sistemi ele alınmıştır. Çalışmada Trabzon ilinin %40 nüfus oranına sahip bölgesinde modelleme gerçekleştirilmiştir. Dağıtım sistemi için baz yıl belirlenmiş ve elektrikli araç sayısından bağımsız olarak yük artış öngörüleri yıllara bağlı olarak sisteme dahil edilmiştir. Sonrasında yıllar içerisinde şehirde meydana gelecek elektrikli araç park sayısı gelişimi ülke hedef ve politikalarına uygun olarak matematiksel ifadeler ile belirlenmiştir. Elektrikli araç sayısına bağlı olarak standartlara uygun biçimde şarj üniteleri kaynaklı enerji talepleri dağıtım sistemi üzerine entegre edilmiştir. Modelleme çalışmaları ve hesaplamalar Digsilent Power Factory programı yardımı ile gerçekleştirilmiştir. Elektrikli araç gelişiminin ve buna bağlı olarak şarj istasyonlarının dağıtım sistemine gerilim düşümü, hat yüklenmesi dikkate alınarak yük akışı yönünden nasıl etki ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Changes in energy demand in the power grid occur at predictable reasonable levels for system operators. With electric vehicles reaching significant number of parks in transportation, System operators must change their predictions and revise planned investments. A distribution system integrated with electric car charging stations was modeled in Trabzon to determine the number of electrical vehicles for the region according to the country's goals and policies, and to detect and minimize system requirements early. In the study, the distribution system, which serves the 40% population of Trabzon, was modeled. The base year for the distribution system was set and the load increase forecasts were included in the system for years, regardless of the number of electric vehicles. The development of the number of park of electric vehicles in the city was determined by mathematical expressions in accordance with the country's goals and policies. Depending on the number of electric vehicles, energy demands from charging units were integrated into the distribution system in accordance with the standards. Modeling and calculations were carried out in Digsilent Power Factory. How effect to load flow in distribution system was determined examining voltage losses and line loading because of electric vehicles development and charging stations.