Gizli soruşturmacı görevlendirilmesi
Appointing undercover investigator
- Tez No: 795403
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNER HANDE ULUTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Koruma tedbirleri, örgütlü suçlar, gizli soruşturmacı, gizli tanık, kuvvetli şüphe, Protective measures, organized crimes, undercover investigator, secret witness, strong doubt
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Örgütlü suçların, gelişen teknolojinin etkisi ile hızla artması ve örgütlerin de daha dirençli hâle gelmesi, devletlerin yeni yöntemler geliştirmesine ve ceza muhakemesi hukukunda modern koruma tedbirlerinin doğmasına neden olmuştur. Bu koruma tedbirlerinin başında ise gizli soruşturmacı görevlendirilmesi gelmektedir. Nitekim Ceza Muhakemesi Kanunu'nda da bu tedbire dair düzenlemeler yapılarak gizli soruşturmacının hangi usule uyularak, hangi hallerde ve şartlarla görevlendirilebileceğine dair kurallar konulmuştur. İşte bu çalışmamızda gizli soruşturmacı kavramının anlamı, bu kavramın benzer kavram ve koruma tedbirlerinden farkı incelenecek, ardından gizli soruşturmacının hangi şartlarla görevlendirilebileceği, mukayeseli hukuktaki düzenlemeler ve yargı kararları da dikkate alınarak değerlendirilecektir. Ayrıca, bu kişinin faaliyetlerinin sınırları, gizli soruşturmacının başvurabileceği tedbirler ve elde edeceği delillerin nasıl değerlendirileceğine dair önemli tartışmalar mevcuttur. Ayrıca gizli soruşturmacının bünyesinde bulunduğu örgütün fiillerine katılmasının mümkün olup olmadığı, eğer böyle bir eylem gerçekleşirse gizli soruşturmacının sorumluluğunun ne olacağı da üzerinde durulan meselelerdir. İşte bu çalışmamızda biz de doktrinde bu konularla ilgili tartışmalara yer verecek ve yargı kararları ışığında kendi görüşlerimizi de ifade edeceğiz.
Özet (Çeviri)
The rapid increase in organized crimes with the effect of developing technology and the organizations becoming more resistant have led to the development of new methods by states and the emergence of modern measures in criminal procedure law. At the forefront of these protective measures is the assignment of a undercover investigator. In fact, regulations regarding this measure were made in the Code of Criminal Procedure, and rules were set about under which conditions and conditions the undercover investigator can be assigned. In this study, the meaning of the concept of undercover investigator, its difference from similar concepts and protection measures will be examined, then the conditions under which an undercover investigator can be assigned will be evaluated by taking into account the regulations in comparative law and judicial decisions. In addition, there are important discussions about the limits of this person's activities, the measures that the undercover investigator can take, and how the evidence to be obtained will be evaluated. In addition, whether it is possible for the undercover investigator to participate in the activities of the organization he is part of, and if such an action takes place, what will be the responsibility of the undercover investigator are also the issues discussed. In this study, we will also include discussions on these issues in the doctrine and we will express our own views in the light of judicial decisions.