Duygusal emek ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Medya çalışanları üzerine bir araştırma
Relationship between emotional labor and organizational commitment: A research on media employees
  1. Tez No: 795431
  2. Yazar: NURGÜL SOYDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİMECE KARADOĞAN DORUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Örgütsel Bağlılık, Medya, Konvansiyonel Medya, Medya Sektörü, Medya Çalışanları, Örgütsel İletişim, emotional labor, organizational commitment, media, media industry, conventional media, media employees, organizational communication
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 350
Özet
Duygusal emek yüz yüze iletişim gerektiren sorumluluklarda etkin kullanılmakta ve çalışana yönelik oluşturulan bu beklenti çalışanın örgüte karşı aidiyet duygusunu sorgulamasına neden olmaktadır. Araştırmada duygusal emek ve örgütsel bağlılık ilişkisi bu sebeple medya sektöründe çalışanlar bağlamında incelenmiştir. Araştırmada ilk olarak, nicel araştırma yöntemlerinden birisi olan tarama modelinden faydalanılarak medya çalışanlarının duygusal emek ve örgütsel bağlılıklarına ilişkin veriler toplanmış ve veriler analiz edilip yorumlanmıştır. Araştırma çevrimiçi survey anket yöntemi kullanılarak kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 389 medya çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Alan yazın ışığında duygusal emek ve örgütsel bağlılık boyutları ortaya konularak çalışmanın nicel kısmına temel teşkil eden araştırma modeli oluşturulmuştur. Tarama çalışmasının ikinci aşamasında nitel veri toplama tekniklerinden açık uçlu sorudan yararlanılmıştır. Toplanan veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilip yorumlanmıştır. Elde edilen verilerin analizleri sonucunda, medya çalışanlarının duygusal emek davranışları ve örgütsel bağlılık düzeylerinin demografik ve medya çalışanları ile ilgili özellikler kapsamında ele alınan değişkenlerden bazılarına göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Sürekli değişkenler arasındaki ilişkileri tespit etmek amacıyla yapılmış analizler sonucunda değişkenler arasında bazılarında istatistiksel olarak anlamlı, bazılarında ise anlamlı olmayan etkilerin bulunduğu gözlemlenmiştir. Sürekli değişkenler arasındaki ilişkileri etki açısından incelemek için yapılmış regresyon analizi sonucunda da istatistiksel açıdan anlamlı bulgular elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulardan hareketle araştırmanın sonucu açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Emotional labor is used effectively in duties that require face-to-face communication, and such an expectation from the employee causes them to question their sense of belonging to the organization. For this reason, the relationship between emotional labor and organizational commitment was investigated in the research in the context of employees in the media industry. First, the data related to emotional labor and organizational commitment of media employees were collected by using the screening model, which is one of the quantitative research methods. Then the data were analyzed and interpreted. The research was conducted with 389 media employees selected through the convenience sampling method. In addition, the online survey method was used to collect the data. The research model that served as the basis for the quantitative part of the study was created by revealing the dimensions of emotional labor and organizational commitment in light of the literature. Open-ended questioning, one of the qualitative data collection techniques, was utilized in the second stage of the screening. The collected data were analyzed through the descriptive analysis method and then interpreted. As a result of the analysis of the obtained data, it was determined that the emotional labor behaviors and organizational commitment levels of media employees varied according to certain variables, which were either demographic or related to the characteristics specific to media employees. As a result of the analyses conducted to determine the relationships between continuous variables, it was observed that there were statistically significant impacts between some variables, along with some impacts that were not statistically significant. As a result of regression analysis conducted to examine the relationships between continuous variables in terms of impact, statistically significant results were obtained. Finally, the conclusion of the research was explained based on the findings obtained through the analyses performed.