İnternet süjelerinin ceza sorumluluğu ve tedbirler bağlamında sosyal ağların denetimi
Criminal liability of internet subjects and audit of social networks in the context of measures
- Tez No: 795493
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İçerik sağlayıcı, sosyal ağ sağlayıcı, erişimin engellenmesi, içeriğin yayından çıkarılması, uyar-kaldır, Content provider, social network provider, blocking access, removal of content, notice and takedown
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 339
Özet
İnternetin tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir kitle iletişim aracı haline gelmesiyle birlikte, internet ortamındaki süjeler önem kazanmaya başlamıştır. Bu gelişimin doğal bir sonucu olarak, internet süjelerinin hangi işlevleri yerine getirdiğinin somutlaştırılması ve bu süjelerin ceza sorumluluklarının kapsamının tayin edilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu nedenle çalışmamızda, internet süjelerinin ceza sorumluluğu ve tedbirler bağlamında sosyal ağların denetimi incelenmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde internet kavramı ve internet süjeleri ele alınmıştır. İnternet ortamındaki hizmetleri yerine getiren süjelerin hukuki niteliği üzerine yapılan değerlendirmelerin ardından ele alınan internet süjelerinin ceza sorumluluğu ve tedbirler ise çalışmamızın ikinci bölümünde incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca 5651 sayılı Kanun kapsamında yer alan tedbirlerin hukuki niteliği hakkında da bilgi verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise sosyal ağların denetimi ve sosyal ağ sağlayıcıların tabi olduğu yükümlülükler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Internet subjects are gaining more importance every passing day while internet is becoming a widely used mass media tool all over the world, As a natural consequence of this development, the need to concretize the functions internet subjects do perform and the necessity to determine the scope of their criminal responsibilities have arisen. For this reason, in this study, the control of social networks in the context of criminal responsibility of internet subjects and precautions have been examined. In the first part of our study, that is consisting of three parts; the concept of internet and internet subjects are being discussed. In the second part, with making evaluations on the legal nature of the subjects performing the services on the internet, criminal liability of the internet subjects and the measures are examined, with giving reference to the legal nature of measures within the scope of Law No. 5651. In the third and last part of our study, control of the social networks and obligations of the social network providers are emphasized.