Ruff Desen Akıcılığı Testi: Türkiye örnekleminde norm belirleme, geçerlik ve güvenirlik çalışması
Ruff Figural Fluency Test: Norm determination, validity and reliability study in Turkiye sample
- Tez No: 795492
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ATALAY ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ruff Desen Akıcılığı Testi, sözel olmayan akıcılık, geçerlik, güvenirlik, nöropsikolojik test, Ruff Figural Fluency Test, nonverbal fluency, validity, reliability, neuropsychological test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez çalışmasında Ruff Desen Akıcılığı Testi'nin Türkiye örnekleminde norm değerlerinin belirlenmesi ve ilgili testin geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılması amaçlanmıştır. Ruff Desen Akıcılığı Testi, sözel olmayan akıcılık performansını ölçmede yaygın olarak kullanılan nöropsikolojik testlerdendir. Bu amaçlar doğrultusunda, cinsiyet, eğitim ve yaş demografik değişkenleri açısından dengelenmiş 270 katılımcıya Ruff Desen Akıcılığı Testi uygulanmıştır. Analizler Ruff Desen Akıcılığı Testinde üretilen benzersiz desen sayıları ve bir desenin tekrarlanması sonucu yapılan perseveratif hataların sayısı üzerinden yürütülmüştür. Perseveratif hataların, toplam benzersiz desen sayısına bölünmesiyle hata oranı puanı elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda verilerin normal dağılım göstermediği görülmüş ve analizler parametrik olmayan testler ile yürütülmüştür. Cinsiyet değişkeninin akıcılık performansı üzerindeki etkisini incelemeye yönelik yürütülen Mann Whitney U analizi sonucunda, cinsiyet değişkeninin akıcılık performansı üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür. Eğitim değişkeninin akıcılık performansı üzerindeki etkisini incelemeye yönelik yapılan Kruskal Wallis H analizi sonucunda eğitim değişkeninin benzersiz desen üretimi ile anlamlı bir ilişkisi olduğu bulgulanmıştır. Eğitim durumu arttıkça benzersiz desen üretiminin arttığı bulgulanmıştır. Yaş değişkeninin akıcılık performansı üzerindeki etkisini incelemeye yönelik yapılan Kruskal Wallis H analizi sonucunda yaş değişkeninin benzersiz desen üretimi ile anlamlı bir ilişkisi olduğu bulgulanmıştır. Yaş arttıkça benzersiz desen üretiminde anlamlı bir azalma meydana geldiği bulgulanmıştır. Geçerlik çalışması kapsamında sözel olmayan akıcılığın analoğu olan Sözel Akıcılık Testi, Raven Standart Progresif Matrisler Testi ve İstanbul 5 Küp Planlama Kulesi Testi uygulanmıştır. Katılımcıların Ruff Desen Akıcılığı Testindeki puanlar ile, Sözel Akıcılık Testi, Raven Standart Progresif Matrisler Testi ve İstanbul 5 Küp Planlama Kulesi Testinden aldıkları puanlar arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Puanlar arasındaki korelasyonların anlamlı olduğu bulgulanmıştır. Güvenirlik çalışması kapsamında, örneklemin tamamını temsil edecek şekilde 90 kişiye, yaklaşık olarak 6 ay sonra Ruff Desen Akıcılığı Testi tekrar uygulanmış ve testin güvenirlik analizi test-tekrar test yöntemiyle yapılmıştır. Testin her bir bölümünden elde edilen puanlar ve toplam puanlar ile ikinci ölçümden elde edilen sonuçlar arasında anlamlı bir korelasyon ilişkisi olduğu bulgulanmıştır. Sonuç olarak Ruff Desen Akıcılığı Testinin sözel olmayan akıcılığın değerlendirilmesinde geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu bu tez çalışmasında da gösterilmiştir. Testin Türkiye örnekleminde, farklı cinsiyet, eğitim ve yaş grubundan katılımcılar üzerinden norm değerleri belirlenmiştir. Türkiye'de uygulanabilecek bir test, nöropsikolojik test literatürümüze kazandırılmıştır. Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje numarası: 36667
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to determine the norm values of the Ruff Figural Fluency Test in the Turkish sample and to conduct the validity and reliability study of the related test. Ruff Figural Fluency Test is one of the widely used neuropsychological tests to measure non-verbal fluency performance. For these purposes, Ruff Figural Fluency Test was applied to 270 participants balanced in terms of gender, education and age demographic variables. Analyzes were conducted on the number of unique designs produced in the Ruff Fluency Fluency Test and the number of perseverative errors made as a result of repeating a pattern. The error ratio score was obtained by dividing the perseverative errors by the total number of unique desings. As a result of the analysis, it was seen that the data did not show normal distribution and the analyzes were carried out with non-parametric tests. As a result of the Mann Whitney U analysis conducted to examine the effect of the gender variable on the fluency performance, it was seen that the gender variable did not have a significant effect on the fluency performance. As a result of the Kruskal Wallis H analysis, which was conducted to examine the effect of the education variable on fluency performance, it was found that the education variable had a significant relationship with the unique pattern production. It was found that as the education level increased, the production of unique patterns increased. As a result of the Kruskal Wallis H analysis, which was conducted to examine the effect of the age variable on fluency performance, it was found that the age variable had a significant relationship with the unique pattern production. It was found that there was a significant decrease in unique pattern production with increasing age. Within the scope of the validity study, Verbal Fluency Test, which is an analogue of non-verbal fluency, Raven Standard Progressive Matrices Test and Istanbul 5 Cube Planning Tower Test were applied.The relationship between the scores of the participants on the Ruff Pattern Fluency Test and the Verbal Fluency Test, Raven Standard Progressive Matrices Test and Istanbul 5 Cube Planning Tower Test was evaluated by using Pearson correlation analysis. The correlations between the scores were found to be significant. Within the scope of the reliability study, the Ruff Figural Fluency Test was re-applied to 90 people, approximately 6 months later, to represent the entire sample, and the reliability analysis of the test was made with the test-retest method. It has been found that there is a significant correlation between the scores obtained in all part of the test, the total scores and the results obtained from the second measurement. As a result, it has been shown in this thesis that the Ruff Figural Fluency Test is a valid and reliable measurement tool in the evaluation of non-verbal fluency. In the Turkish sample of the test, norm values were determined over participants from different gender, education and age groups. A test that can be applied in Turkiye has been added to our neuropsychological test literature. This study was funded by Scientific Research Projects Coordination Unit of Istanbul University. Project number: 36667