Göç bağlamında çalışan kadınların annelik deneyimleri: Ankara örneği
Motherhood experience of working women in the context of migration: The case of Ankara
  1. Tez No: 795585
  2. Yazar: SERAP DOĞAN ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KARADAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sosyoloji, Education and Training, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik Deneyimleri, Çocuk, Toplumsal Cinsiyet, Göçmen Kadın, Motherhood Experiences, Child, Social Gender, Migrant Women
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Geçmişten günümüze kadar gelen, toplum tarafından kadına atfedilen pek çok yakıştırmalardan biri de annelik kavramıdır. Kadınların içselleştirdiği annelik olgusu ile çalışma hayatının getirdiği eşitsizliklere bir de göçün zorlukları eklendiğinde durum karmaşık bir hal almaktadır. Bu araştırmada; göç bağlamında çalışan kadınların annelik deneyimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada annelik deneyimlerini ortaya çıkarmak için nitel araştırma desenlerden biri olan fenomenoloji (olgubilim) deseni kullanılmıştır. Katılımcıların tümü bir arada olmadığı için araştırmanın katılımcılarına kartopu örneklem tekniği ile ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında sahaya inilerek yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak veriler elde edilmiştir. 03/09/2022 tarihinde katılımcılar ile görüşmeler yapılmaya başlanmış, 06/11/2022 tarihinde görüşme süreci tamamlanmıştır. Araştırma sırasında katılımcıların talebi üzerine ev, iş yeri ve kafe tarzı yerlerde görüşmeler yapılmıştır. Özellikle Suriye, Irak ve Afganistan'dan göç ederek Ankara'ya gelen farklı kadın gruplarının annelik algıları ve deneyimlerinin bu araştırmada yer alması sağlanmıştır. Katılımcıların toplumsal cinsiyet rolleri içinde yer alan annelik olgusuna bakış açıları ile çalışan anne olmanın getirdiği sorumlulukların neler olduğu, anne olma kararlarının alınmasında etkinliklerinin olup olmadığı ve bu konuda toplumsal bir etkinin varlığının sürüp sürmediği irdelenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma için kartopu tekniği ile 22 kadın ile yüz yüze görüşme sağlanmıştır. Araştırma sonucu kadınların göç ettikten sonra çalışma hayatı ve aile yaşamı içindeki annelik deneyimlerinde değişikliklerin yaşandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
One of the many perceptions attributed to women by society from the past to the present is the concept of motherhood. The situation becomes complicated when the difficulties of migration are added to the inequalities brought about by the phenomenon of motherhood internalized by women and working life. In this study, it is aimed to examine the motherhood experiences of working women in the context of migration. In the research, phenomenology design, which is one of the qualitative research designs, was used to reveal motherhood experiences. Since not all the participants were together, snowball sampling technique was used to reach the participants of the study. Within the scope of the study, data were obtained by going to the field and using semi-structured interview technique. Interviews with the participants started on 03/09/2022 and the interview process was completed on 06/11/2022. During the research, interviews were conducted in homes, workplaces and cafes upon the request of the participants. It was ensured that the perceptions and experiences of motherhood of different groups of women especially who migrated from Syria, Iraq and Afghanistan to Ankara were included in this research. It was tried to examine the perspectives of the participants on the phenomenon of motherhood within social gender roles, the responsibilities of being a working mother, whether they are effective in making decisions on becoming a mother and whether there is a social influence on this issue. For this research, face-to-face interviews were conducted with 22 women using the snowball technique. The results of the research show that there have been changes in women's experiences of motherhood in working life and family life after migration.