Hüseyin Güney'in çocuk kitaplarının eğitsel iletiler açısından incelenmesi
The research in terms of the educational messages of Hüseyin Güney's children's books
- Tez No: 795584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İHSAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hüseyin Güney, Çocuk Edebiyatı, Çocuk Kitapları, Eğitsel İleti, Hüseyin Güney, Children's Literature, Children's Books, Educational Message
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Çocuk edebiyatı ürünleri, çocukların eğitim sürecinde önemli işlevler üstlenir. Bu ürünlerden özellikle öykü ve romanlar, çocuklara yönelik çeşitli eğitsel iletiler barındırır. Çocuk öykü ve romanlarındaki eğitsel iletilerin içeriği ve aktarılış şekli, çocukların bilişsel ve duyuşsal gelişimi açısından önemlidir. Bu çalışmada eğitim içerikli eserler yazan Hüseyin Güney'in çocuk kitaplarının, eğitsel iletiler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma modellerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. İnceleme öncesinde; amaçlarına-içeriklerine göre kişisel gelişim teması, toplumsal gelişim teması, ulusal düşüncenin gelişimi teması, çevre bilinci gelişimi teması ve evrensel düşüncenin gelişimi teması olmak üzere 5 ana tema belirlenmiştir. Sunuluş biçimlerine göre ise doğrudan ve dolaylı yoldan aktarılan iletiler olmak üzere 2 şekilde belirlenmiştir. İnceleme nesneleri bu temalar bağlamında incelenerek toplam 106 adet eğitsel ileti saptanmıştır. Saptanan iletiler, bu temalar altında sınıflandırılmıştır. İncelenen kitaplarda kullanım sıklığı bakımından toplam 648 adet eğitsel ileti tespit edilmiştir. Bu iletilerden 186'sının doğrudan, 462'sinin de dolaylı aktarım yoluyla sunulduğu saptanmıştır. İçeriklerine göre en çok kullanılan temanın kişisel gelişim teması, ikinci sırada toplumsal gelişim teması, üçüncü sırada evrensel düşüncenin gelişimi teması, dördüncü sırada çevre bilinci gelişimi teması; en az ise ulusal düşüncenin gelişimi teması olduğu görülmüştür. Yazarın eserlerinin, eğitsel ileti sayısı ile çeşitliliği bakımından çok zengin olduğu ve örtük iletilerin açık iletilere göre daha fazla kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca olumsuzluklara dair eleştirilerin iletiler aracılığıyla okuyuculara aktarıldığı ve çocuk okurların ana dil bilinci edinmelerine yönelik iletilere önem verildiği sonucuna varılmıştır. Çocuk edebiyatı bağlamında eserlerdeki eğitsel iletilerde olumlu sonuçlar saptandığı için söz konusu eserlerin ebeveynlere, eğitimcilere ve eğitim kurumlarına çeşitli açılardan önerilebileceği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Children's literature products have important functions in children's education. From these products, especially stories and novels have some various educational messages for children. The contents and forms of transmission of educational messages in children stories and novels are important for their cognitive and affective development. The aim of this research is to examine children's books of Hüseyin Güney, writes educational books in terms of educational messages. In this research document analysis method was used as a qualitative research models. Before review according to the purposes and contents, 5 main theme were decided. These are personal development theme, social development theme, the theme of development of national thought, the theme of development of environmental awareness and the theme of development of universal thought. According to the forms of presentation, they were determined in 2 ways as direct and indirect messages. Total 106 educational messages were detected by the way examination objects were examined in the context of these themes. Detected messages were classified under these themes. In terms of frequency of use total 648 educational messages were detected in the books reviewed. It was detected that 186 of these messages were delivered directly and 462 of them were delivered via indirect transmission. It was seen that; according to the contents, the most used theme was personal development theme, secondly it was social development theme, thirdly it was the theme of development of universal thought, fourthly it was the theme of development of environmental awareness and the least it was the theme of development of national thought. It was concluded that the author's works were very rich in terms of the number of educational messages and diversity moreover implicit messages were used more than explicit messages. Also it was concluded that the criticsms about the negativities were conveyed to the readers through messages and it was given importance to the messages for child readers to acquire mother tongue awareness. Because it was detected that educational messages in works in the context of children literature have positive results, it was highlighted that these works can be suggested to the parents, educators and educational institutions in various ways.