Kasten adam öldürme suçu işlemiş mahkumların karanlık üçlü kişilik özellikleri ve çocukluk çağı ruhsal travma yaşantıları açısından değerlendirilmesi
Evaluation of prisoners who committed the crime of intentional manslaughter in terms of their dark triple personality characteristics and childhood mental trauma experiences
  1. Tez No: 795630
  2. Yazar: DİLA TEKSİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, Çocukluk Çağı Travmaları, Karanlık Üçlü Kişilik Yapısı, Trauma, Childhood Traumas, Dark Triad Personality Structure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada kasten adam öldürme suçu işlemiş, suçu kesinleşmiş ve hüküm giymiş bireylerin karanlık üçlü kişilik özellikleri ile çocukluk çağı ruhsal travmaları arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemi içinde yer alan ilişkisel tarama modeliyle yapılmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu Kırklareli E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kasten öldürme suçundan hükümlü olarak bulunan ve cezasını infaz etmekte olan 106 hükümlü birey oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında 'Demografik Bilgi Formu', 'Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği' ve 'Karanlık Üçlü Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25 programı kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde, kasten adam öldürme suçu işlemiş hükümlü bireylerde psikopati, makyavelizm ve narsisizm ile çocukluk çağı travmaları ve alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Bunun yanında yaş ile narsisizm ve psikopati arasında pozitif yönde ve suçun işlendiği yaş ile duygusal ihmal ve aşırı koruma/kontrol arasında ise negatif yönde anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak kasten adam öldürme suçu işlemiş hükümlü bireylerde çocukluk çağı travmaları (fiziksel taciz, duygusal taciz, cinsel taciz, fiziksel ihmal, duygusal ihmal ve aşırı koruma-kontrol) arttıkça karanlık üçlü kişilik yapılarının da arttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the relationship between the dark triple personality traits of individuals who have committed the crime of intentional manslaughter, whose crime has been confirmed and who have been convicted, and childhood mental traumas. The research was carried out with the relational screening model within the quantitative research method. The sample group of the study consists of 106 convicted individuals who were convicted of intentional killing in Kırklareli E Type Closed Penal Institution and who were executing their sentences. In the collection of the data, 'Demographic Information Form', 'Childhood Traumas Scale' and 'Dark Triad Scale' were used. SPSS 25 program was used in the analysis of the data. When the research findings were examined, it was found that there was a significant positive relationship between psychopathy, machiavellianism and narcissism and childhood traumas and sub-boyots in convicted individuals who committed intentional manslaughter. In addition, it was found that there was a positive relationship between age and narcissism and psychopathy and a negative relationship between the age of the crime and emotional neglect and excessive protection/control. As a result, it was found that as childhood traumas (physical abuse, emotional abuse, sexual abuse, physical neglect, emotional neglect and overprotection) increased in convicted individuals who committed the crime of intentional manslaughter, dark triple personality structures also increased.