Kadın istihdamındaki kariyer engelleri: Kraliçe arı sendromu
Obstacles to women's carrier: Queen bee syndrome
- Tez No: 795699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kraliçe Arı Sendromu, Kariyer Engelleri, Kariyer Engellerini Aşma Stratejileri, Quenn Bee Syndrome, Career Obstacles, Strategies for Overcoming Career Obstacles
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kadınların iş hayatında yaşadığı sorunların bir nedeni de kadın yöneticilerin diğer hemcinsi olan kadın çalışanlara karşı olan tutumlarıdır. Kraliçe Arı Sendromu olarak adlandırılan bu durum, kadın yöneticiler tarafından erkek tutumlarını benimseyerek, hemcinsleriyle olan rekabetini ortadan kaldırmaya çalışarak ve cinsiyet ayrımcılıklarını görmezden gelerek kadınlara karşı kullanmaktadır. Ayrıca başarısızlığının nedenini kadınların kendilerinde aramaları ve fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için bireysel çaba göstermeleri gerektiğini savunurlar (Zel, 2002). Bir başka deyişle Kraliçe Arı Sendromu; kadın liderin, örgütünün en tepedeki tek iyi kadın olmayı arzu etmesi ve alt kademedeki hemcinslerinin zirveye tırmanma çabasını engelleme isteğidir (Korkmaz, 2014). Kraliçe arılar sadece hemcinslerinin hayatlarını karartmakla kalmaz, aynı zamanda sistematik olarak yetenekli olmalarını da engellemektedirler ve hatta dikkat çekici kadın adayların işe alımlarını ya da mevcut konumlarını bastırarak çalışma ortamlarına ulaşmaları sabote etmektedirler (McKoy, 2013). Bu çalışmada amaç kadınlar açısından kariyer engellerine (kraliçe arı sendromu) karşı, üst düzey yönetim kademelerine ulaşabilmesinde kullanılabilecekleri stratejileri değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
Queen Bee Syndrome is a different type of issue for business women. This includes women supervisors' adopting male attitudes towards other women in the same company which trigger behaviors as trying to eliminate competition through gender discrimination. Queen Bee Syndrome is certain woman's ambition to become the only woman at the top position and limit other business women to be successful (Korkmaz, 2014). Queen bees not only becloud the lives of other women, but also systematically hinders talented and remarkable female candidates from reaching their work environment by sabotaging their recruitment or by suppressing their current position (McKoy, 2013). They also argue that unsuccessful women should seek the blame themselves and should make an individual effort to eliminate discrimination (Zel, 2002). Which causes a woman's struggle to be taken seriously. In conclusion, purpose of this study is to reveal career difficulties which cause women to reach top management levels.