Nükleer santrallerde kullanılan boruların erozyon modellemesinin fiziksel dekontaminasyon açısından analiz edilmesi
Analysis of erosion modelling of pipes used in nuclear power plants in terms of physical decontamination
- Tez No: 795784
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ACIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Radyoaktif dekontaminasyon uygulamaları, nükleer santrallerin işletmesi sırasında ve söküldükten sonra oluşan radyoaktif olarak kontamine ekipmanın radyoaktivitesinin uygun yöntemlerle azaltılması sürecine dayanmaktadır. Ekipmanın yüzeylerindeki veya yüzeye yakın bölgelerdeki radyoaktif kirlilikler, fiziksel ve/veya kimyasal radyoaktif dekontaminasyon yöntemleriyle giderilmektedir. Bu çalışma, nükleer santrallerde kullanılan kontamine olmuş boruların fiziksel bir yöntem olarak aşınma ve erozyon mekanizması ile radyoaktif dekontaminasyonu için Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (CFD) ile modellemeyi ele almaktadır. Erozyonun mikromekanik süreci birçok faktörden etkilenmektedir. Bu çoklu faktörlerden en kritik olanları, akışkan ve katı parçacık özellikleri, parçacık boyutu ve akışkan hızının erozyon üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen tüm sonuçlar, maksimum erozyon oranı değerlerine göre belirli bir boru çapı ve boyutu için karşılaştırılmıştır. En yüksek erozyonun elde edildiği model akışkan olarak suyun kullanıldığı, akışkan hızının 40 m/s olduğu, katı parçacık olarak ise 3 mm'lik çelik parçacıkların yer aldığı modeldir. Bu modelde yapılan analiz ile maksimum erozyon oranı olarak 6,46x10-6 kg m-2 s-1 (3,25 μm/saat) değerine ulaşılmıştır. Ekipmanın tamamında kontaminasyon genel olarak dağıldığı için bütün bir radyoaktif dekontaminasyon uygulamak için maksimum erozyon oranından ziyade ortalama bir erozyon değerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ortalama erozyon değerini bulmak için dirsek borudan eşit aralıklarla ve tüm ekipmanı kapsayacak şekilde 48 farklı noktadan değerler alınmıştır. Bu ölçüm sonucunda da ortalama erozyon oranı olarak 5,97x10-8 kg m-2 s-1 (0,03 μm/saat) değeri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Radioactive decontamination practices are based on the process of reducing the radioactivity of the contaminated equipment, which occurs during operation and after the dismantling of nuclear power plants, with appropriate methods. Radioactive contamination on or near surfaces of equipment are removed by physical and/or chemical radioactive decontamination methods. This study deals with the modeling with Computational Fluid Dynamics (CFD) for the radioactive decontamination of contaminated pipes used in nuclear power plants by the physical methods of abrasion and erosion mechanism. The micromechanical process of erosion is affected by many factors. Of these multiple factors, the most critical ones, fluid and solid particle properties, particle size and velocity effects on erosion are examined. All obtained results were compared for a particular pipe diameter and size according to maximum erosion rate values. The model which is the highest erosion achieved is the one in which water is used as the fluid, the fluid velocity is 40 m/s, and 3 mm steel particles are used as solid particles. With the analysis made in this system, the maximum erosion rate of 6,46x10-6 kg m-2 s-1 (3,25 μm/hour) was reached. Since the contamination is generally dispersed throughout the equipment, an average erosion value rather than a maximum erosion rate is needed to apply a complete radioactive decontamination. In order to find the average erosion value, measurements were taken from 48 different points at equal intervals from the pipe and covering all equipment. As a result of these measurements, the average erosion rate was 5,97x10-8 kg m-2 s-1 (0,03 μm/hour).
Benzer Tezler
- Hava-su iki fazlı akış parametrelerinin deneysel incelenmesi
Investigation of air-water parameters on two phase flow
AHMET BERK KURTULUŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Kimya Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NURDİL ESKİN
- Karbon çeliği borularında dijital radyografi kullanılarak korozyon tespiti
Determination of corosion in carbon steel pipes by using digital radiography
HÜSEYİN YILDIRIM
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik ÜniversitesiNükleer Araştırmalar Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NİLGÜN BAYDOĞAN
- Exergoeconomic analysis and life cycle assessment of a combined cycle power plant
Kombine bir çevrim santralinin eksergoekonomik analizi ve yaşam döngüsü değerlendirmesi
AHMED EMİN KILIÇ
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
EnerjiAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EROL ARCAKLIOĞLU
- Sertleştirme ve menevişleme ısıl işlem parametrelerinin P91 çeliğinin mekanik özellikleri üzerine etkileri
Effect of quencing and tempering heat treatment parameters on the mechanical properties of P91 steel
CANER TÖRE
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Metalurji Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMetalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CEVAT BORA DERİN
- Experimental and numerical investigation of momentum and heat transfer in open-cell metal foam subjected to oscillating flow
Salınımlı akış koşullarında açık hücreli metal köpükte akış ve ısı geçişinin deneysel ve sayısal olarak incelenmesi
ÖZER BAĞCI
Doktora
İngilizce
2015
Enerjiİstanbul Teknik ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. LEVENT ALİ KAVURMACIOĞLU
PROF. DR. NİHAD DUKHAN