Streptozotosin-diyabetik sıçanlarda alfa-lipoik asidin antioksidan etkisinin kardiyovasküler sistem üzerinde değerlendirilmesi
  1. Tez No: 79583
  2. Yazar: N. GAMZE KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİMEN KARASU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Alfa-lipoik asid, kardiyovasküler hastalıklar, oksidatif stres, sıçan aortası, streptozotosin, Alpha-Lipoic Acid, cardiovascular system, oxidative-stress, rat aorta, streptozotocin- diabetes
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
124 6. ÖZET Streptozotosin-Diyabetik Sıçanlarda Alfa-Lipoik Asidin Antioksidan Etkisinin Kardiyovasküler Sistem Üzerinde Değerlendirilmesi Bu tez kapsamında 12 haftalık STZ-diyabetik sıçanlarda 5-7 haftalık alfa-lipoik asid tedavisinin, diyabetin oluşturduğu biyokimyasal, farmakolojik ve morfolojik değişiklikler üzerine etkileri incelenmiştir. Tedavi edilmemiş diyabetik sıçanlann yem ve su tüketiminde kontrol gruplarına oranla anlamlı bir artış tespit edilmiştir. Alfa-lipoik asid tedavisi diyabetik grupların yem ve su tüketim profillerini, tedavi edilmemiş gruplara oranla son haftalarda anlamlı olarak kontrol gruplarının düzeyine yaklaştırmıştır. Tedavi edilmemiş diyabetik sıçanların plazma glukoz, kolesterol ve trigliserid konsantrasyonları arttığı buna karşın; vücut ağırlığı ve plazma insülin düzeylerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Tedavi süresi sonunda, diyabetik hayvanlarda plazma glukoz, kolesterol, trigliserid ve vücut ağırlıklarının düştüğü saptanmıştır. Alfa-lipoik asid tedavisinin diyabetik hayvanlardaki plazma insülin düzeyi ve su tüketimi profilinde ciddi bir değişime yol açmadığı gözlemlenmiştir. STZ-diyabetiklerin aorta TBARs, katalaz ve glutatyon peroksidaz düzeylerinde artış gözlenirken SOD aktivitesi çalışılan her üç grupta değişmemiştir. Alfa-lipoik asid tedavisinin değişmiş olan bu parametreler üzerinde düzelmeye yol açtığı saptanmıştır. Çalışmamızda STZ-diyabetik sıçanlarda kalp atım hızının kontrollere oranla azaldığı, alfa-lipoik asid tedavisi ile bu durumun düzeltildiği gösterilmiştir. STZ-diyabetin sistollk kan basıncını arttırdığı, alfa-lipoik asid tedavisinin bu parametreyi kısmen düzelttiği bulunmuştur. Çalışmamızda, fenilefrinin vazokonstriktör etkisi tedavisiz diyabetik grupta pD2 (duyarlılık) değerlerinde değişme olmaksızın artmıştır. Alfa-lipoik asid tedavisi, fenilefrin kasılmalarını, kontrol hayvanlardan elde edilen değerlerin de altına çekmiştir. Çalışmamızda kontrol aortada kümülatif olarak artan konsantrasyonlarda asetifkolin ile stimüle edilen endotele-bağımlı gevşemelerin sadece tek bir dozda (1|J M) diyabetiklerden (tedavili ya da tedavisiz) farklı olduğu bulunmuştur. Buna karşın 1u M tek doz asetitkolinin, prekontrakte aortalara uygulandığında elde edilen gevşemelerde her üç grubun birbirinden farklı olmadığı gözlemlenmiştir. Çalışmamızda, fenilefrin ile prekontrakte edilmiş aorta preparatlarına tek doz (150 Ü/ml) SOD uygulamasının gevşemeye neden olduğu ve bu gevşemenin kontrollere oranla dlyabetiklerde anlamlı olarak arttığı saptanmıştır. Alfa-lipoik asid tedavisi, SOD gevşemelerini kısmen geri döndürmüştür. L-NAME ile inkübasyonun her üç deneysel grubun SOD gevşemelerini inhibe ettiği gözlemlenmiştir. L-NAME ile elde edilen SOD gevşemelerindeki % inhibisyonun kontrol ve alfa-lipoik asid tedavili grupların arasında anlamlı bir fark göstermediği, ama tedavisiz diyabetik gruplann % inhibisyonunun kontrol ve tedavili diyabetiklerin % inhibisyon değerlerinden daha az olduğu saptanmıştır. Katalaz inkübasyonu kontrol ve tedavili diyabetik grupların grup içi SOD gevşemelerini değiştirmemiştir. Tedavi edilmemiş diyabetik grupta ise katalaz inkübasyonu anlamlı olarak bu gevşemeyi inhibe etmiştir. Katalaz inhibitörû olan aminotriazol ile inkübasyonun öncesinde ve sonrasında ise her üç deney grubu arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. SOD gevşemesinden önceki ve sonraki asetilkolin yanıtları değerlendirildiğinde, tedavisiz diyabetik aortada SOD'tan sonra asetilkolinin gevşetici etkinliğinin anlamlı olarak azaldığı saptanmıştır. Hem kontrol hem de tedavili aortalarda SOD uygulamasının öncesi ve sonrasındaki asetilkolin gevşemelerinin de birbirinden anlamlı olarak farklı olmadığı saptanmıştır. Hem ışık hem de“tranmision”elektron mikröskobisi ile elde edilmiş olan görüntülerden, diyabetik aortalarda gözlenen endotel ve düz kas hücre membranındaki morfolojik değişimlerin alfa-lipoik asid tedavisi ile önemli ölçüde düzeltilmiş olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamız, daha önce yapılan çalışmaları destekler nitelikte, STZ-diyabetin majör karakteristikleri olan artmış plazma glukoz, kolesterol, trigliserid ve TBARS düzeylerini ve azalmış olan plazma insülin düzeyini ortaya koymuştur. Asetilkolin ve SOD'a karşı elde edilen aorta yanıtlanndaki farklılıkların, STZ-diyabetik aortadaki antioksidan enzimlerin aktJvttelerindeki değişimlerle ilişkili olarak hidroksil ve hidrojen peroksid düzeylerindeki değişimlerin sorumlu olabileceğini göstermektedir. Bulgularımız, alfa-lipoik asid tedavisinin STZ-diyabette ortaya çıkan biyokimyasal parametreler, vasküler reaktivite ve morfolojik yapılardaki değişimler üzerinde yararlr etkileri olduğunu göstermektedir. Alfa-lipoik asidin bu tezde gösterilen yararlı etkilerine, glukoz kullanımını arttırıcı, lipid profilini düzenleyici etkilerinin ve antioksidan özelliğinin aracılık ettiği düşünülmektedir. Bulgularımız, alfa-lipoik asidin, diyabette oluşan kardiyovasküler hastalıklarda etkin birterapötik ajan olabileceğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
125 7. SUMMARY Investigation of the Effects of Antioxidant Alpha-Lipoic Acid on Cardiovascular System of Streptozotocin-Diabetic Rats In this study, we investigated the effects of antioxidant alpha-lipoic acid treatment on biochemical, pharmacological and morphological alterations in aorta isolated from streptozotocin-diabetic rats. Food and water consumptions of untreated-diabetic rats significantly increased relative to control rats. Alpha- lipoic acid treatment of diabetes resulted in a significant decrease in food consumption but not in water consumption of diabetic rats. Although untreated-diabetic rats showed increased plasma glucose, cholesterol and triglyceride concentrations, they have decreased body weight and plasma insulin levels. At the end of the treatment period, decreased plasma glucose, cholesterol, triglycerides and body weights were found in diabetic animals. Alpha-lipoic acid did not significantly alter plasma insulin levels and water consumption of diabetic animals. STZ-diabetes led to an increase in aorta TBARS, catalase and glutathione peroxidase but had no effect on aorta SOD activity of control rats. Alpha-lipoic acid normalised alterations observed in those parameters of diabetic animals. In this study, we observed that phenylephrine-induced contractions are significantly increased in untreated-diabetic rats. However, the contractions elicited by phenylephrine were found to be less or similar with results obtained from rings of control aortae. The endothelium-dependent relaxations stimulated by cumulative concentrations of acetylcholine were significantly increased in untreated- diabetic rings precontracted with phenylephrine while a single concentration (1(x M) of acetylcholine- induced relaxation did not change among three experimental groups (control, untreated or alpha-lipoic acid treated groups). Alpha-lipoic acid treatment did not significantly affect the cumulative dose- response curve of acetylcholine in diabetic aorta. Superoxide dismutase (SOD, 150 U/ml) produced a relaxation in precontracted rings of animals, which is greatly inhibited by preincubation with L-NAME (NOS inhibitor). The % inhibition ratio of L-NAME on SOD-induced relaxation in untreated-diabetic rings was significantly less then inhibition ratio of L-NAME on the same response obtained from control or alpha-lipoic acid treated rings. SOD-induced relaxations did not significantly different in aortic rings before and after pretreatment with catalase within the control or in alpha-lipoic acid treated groups. However, SOD-induced relaxation was significantly inhibited after preincubation of untreated-diabetic rings with catalase. Preincubation with aminotriazole (an inhibitor of catalase) did not alter SOD-induced relaxation when the results compared within the experimental groups. The responsiveness of aorta to SOD was significantly increased in untreated-diabetic rats, which is partially restored by alpha-lipoic acid treatment of diabetic rats. In the presence of SOD, the relaxation induced by a single concentration of acetylcholine (1u. M) was significantly decreased in untreated-diabetic aorta. When the control or alpha- lipoic acid treated rings exposed with SOD, acetylcholine-induced relaxations remained unchanged compared with their untreated preparations with SOD. Morphological findings obtained from light and transmission electron microscopy studies demonstrated that STZ-diabetes led to a widespread damage in ultrastructural organisation of endothelium and smooth muscle cells. Alpha-lipoic acid treatment (during 5-7 weeks), starting 5 weeks after induction of diabetes, cause important improvements in diabetes-induced morphological alterations in aorta. Our findings demonstrated that the increased oxidative stress, plasma glucose cholesterol, triglyceride, and decreased plasma insulin are major characteristics of STZ-diabetes. Alterations in aorta antioxidant enzyme activities observed in STZ-diabetes suggested an increment in hydrogen peroxide and hydroxyl radical production, which may responsible for alterations in responses of aorta to acetylcholine and SOD. Our results also suggested that alpha-lipoic acid treatment produces beneficial effects on STZ-diabetes induced alterations in biochemical parameters, vascular reactivity and morphology. Increasing effect on glucose utilisation and free radical scavenging activities of this compound are most probably account for Its beneficial effects. Mentioned beneficial effects of this antioxidant may have therapeutic implications in diabetes-induced cardiovascular disease.