Jüvenil idyopatik artritte uzun süreli gidiş ve komplikasyonların değerlendirilmesi
LONG-TERM transition in juvenile idiopatic arthritis and evaluation of complications
- Tez No: 795837
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR KASAPÇOPUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Jüvenil İdyopatik Artrit, Üveit, Hasar, Sekel, Amiloidoz, Jüvenil İdyopatik Arthritis, Üveit, Hasar, Sekel, Amiloidoz
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Giriş JIA farklı klinik formlarla karşımıza çıkan heterojen bir grup hastalıktır. JIA klinik özelliklerine göre birçok alt tipe ayrılarak homojen gruplar yapılmaya çalışılmıştır. Bu alt tiplere göre hastalığın prognozu, tedavi seçenekleri, olası komplikasyonları belirlenerek hastaların takipleri yapılmakta ve tedavileri düzenlenmektedir. Amaç JIA hastalarında uzun dönem sonuçları, uygulanan tedaviler, tedavi yanıtları, hastalık aktivasyonu ve olası komplikasyonlar araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji polikliniğinde JIA tanısı ile takipli geçiş polikliniği ile erişkin romatoloji birimine geçiş yapan hastalar tarandı. Ulaşılan hastalara web tabanlı anket yapıldı. Anket hastalarının 99(%60)'una CTF İç Hastalıkları Romatoloji polikliniğinde Prof. Dr. Özgür KASAPÇOPUR veya Prof. Dr. Serdal UĞURLU gözetiminde tek kör hekim olan Dr. Müge DEVECİ tarafından muayene yapıldı. Muayenede uygun ölçekler uygulandı ve istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular Çalışmamızda 24(%14.5) hastada üveit saptanırken en sık EİA hastalarında görülmüştür. Üveit hastalarının birinde tek gözde körlük, başka bir hastada da band kerotopati saptanmış olup; bu iki hasta da ANA (+) O-JIA hastasıdır. ANA pozitifliği ile üveit arasındaki ilişki tıbbi literatür ile uyumludur. Hastaların takip süreleri uzadıkça majör depresyon riski artmaktadır. Hastalar tedavi olmasına rağmen uzun önemde de hastalık aktivasyonu devam etmektedir. Sonuç JIA heterojen bir grup hastalık olmasına rağmen alt tiplere ayırarak incelenmesi bize hastalığın takibi açısından büyük fayda sağlamaktadır. JIA kronik bir hastalık olup; tedaviye rağmen hala hastalık aktivitesi olabilmekte bu yüzden de uzun dönemde takip edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction JIA is a heterogeneous group of diseases that present with different clinical forms divided into many subtypes. According to these subtypes, the prognosis, treatment options and possible complications are determined, patients are followed up and their treatments are planned. Aim Long-term outcomes, applied treatments, treatment responses, disease activation and possible complications in JIA patients were investigated. Material and Method Patients followed up with JIA in the Istanbul University Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Medical Faculty Pediatric Rheumatology outpatient clinic and transferred to the adult rheumatology unit were screened. A web-based survey was conducted to patients reached. 99(60%) of patients were examined by the blind physician Dr.Müge DEVECİ at Rheumatology outpatient clinic under the supervision of Prof. Dr. Özgür KASAPÇOPUR and Prof. Dr. Serdal UĞURLU. Appropriate scales were applied in the examination and analysed with suitable istatictical methods. Results In our study, uveitis was detected in 24(14.5%) patients, and it was most common in patients with ERA. Blindness in one eye was detected in one of the patients with uveitis and band kerotopathy was detected in another patient; both had ANA (+) O-JIA. As the follow-up period gets longer, risk of depression is seen to increase. Although patients receive treatment, disease activation continues for a long time. Conclusion Although JIA is a heterogeneous group of diseases, examining it by dividing into subtypes provides us great benefits in the follow-up of the disease. As JIA is a chronic disease, despite appropriate treatment there can be still disease activity, so long-term follow-up is important.