Sığır vebası hastalıkğına karşı aşılanmış analardan doğan buzağılardaki maternal antikorların competitive ELİSA ile kontrolü ve ilk aşılama zamanının saptanması
  1. Tez No: 79587
  2. Yazar: ARİFE ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BURGU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır vebası, maternal antikor, ELISA, Rinderpest, maternal antibody, ELISA
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
42 ÖZET Sığır Vebası Hastalığına Karşı Aşılanmış Analardan Doğan Buzağılardaki Maternal Antikorların, Competitive ELISA ile Kontrolü ve İlk Aşılama Zamanının Saptanması. Bu çalışmada, aşılı analardan doğmuş ve kolostrum almış buzağılarda, sığır vebası maternal antikor varlığı ve antikor seviyeleri, araştırılmış ve dolayısıyla doğum sonrası, ilk aşılamanın yapılabileceği en uygun dönemin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, 69 gebe sığırdan, doğumdan önce serum alma zamanına bağlı olarak 1-7 gün önce, 8-15 gün önce, 16-23 gün önce, 24-31 gün önce, 32-47 gün önce, 48-63 gün önce, 64- 94 gün önce ve üzeri; 69 buzağıdan da 1. aydan başlayarak 3. aya kadar birer aylık, 3-5 ay arasında 1 5 günlük periyotlarla ve ö.ayda kan serum örnekleri sağlanmıştır. Gebe sığırlardan ve bunlardan doğan buzağılardan periyodik aralıklarla alınan toplam 337 adet kan serum örneği RP C-ELISA ile test edilmiştir. Denemeye alman 69 gebe sığır serum örneğinden, bir gebe sığır dışında diğer 68 gebe sığır serum örneğinde koruyucu düzeyde RPV antikoru bulunmuştur. Buzağılarda maternal antikor seviyelerinin yaşa bağlı olarak azalma göstermesi ve 6.ayda denemeye alınan bütün buzağılarda maternal antikorların koruyucu seviyenin altına düşmesi nedeniyle, 6. aya kadar olan sürede kan serum örneği alınmıştır. Analarından kolostrum almış 69 buzağıdan 1. ayda 68 buzağıda, 2. ayda 68 buzağıdan 60 buzağıda, 3. ayda 60 buzağıdan 40 buzağıda, 3,5. ayda 40 buzağıdan 20 buzağıda, 4. ayda 20 buzağıdan 6 buzağıda, 4,5. ayda 6 buzağıdan 2 buzağıda ve 5. ayda 2 buzağıda 1 buzağıda koruyucu seviyede; 6. ayda ise 1 buzağıda koruyucu seviyenin altında antikor saptanmıştır. Aşılı gebe sığırlarda ve bunlardan doğan kolostrum almış buzağılarda RPV spesifik antikorları Competitive ELISA ile saptanmış olmasına karşılık bu verilere dayanılarak buzağılardan ilk aşılama yaşının tesbiti mümkün olamamıştır. Buna karşılık RPV antikorlarının varlığının tesbitine yönelik olarak Competitive ELISA'nm kullanılmasının uygun olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
43 SUMMARY The determination of the first vaccination time and the control of the maternal antibodies using Competitive ELISA of the calves born from the mothers that have been vaccinated against Rinderpest disease. In this study, the antibody levels and Rinderpest maternal antibody existance of the calves born from the vaccinated mothers and received the colostrum were investigated and therefore the determination of the most apprepricate vaccinate time was targeted. For this purpose, blood serum specimens were taken from 69 pregnant cattle 1-7 days before. 16-23 days before. 24-31 days before, 32-47days before, 48-63 days or more before the parturition and from 69 calves beginning from the first month end of 6th month. Totally 337 blood sera which were periodically collected from the pregnant cattle and the calves that had been born from these cattle were tested using RP-Competitive ELISA. Antibodies at the protective level against RPV were detected in 68 of the 69 blood sera of the pregnant cattle. Due to the facts that the maternal antibody levels decrease with the age and the maternal antibody levels decline under the protictive level in all calves at the 6. month, the blood sera specimens were collected in the period to the 6th month. The antibodies were detected under the protective level in 68 of the 69 calves which received the colostrum from the mothers at the lsl month, in 60 of the 68 calves at the 2nd month, in 40 of the 60 calves at the 3rd month, in 20 of the 40 calves the at the 105th day, in 6 of the 20 calves at the 4th month, 2 of the 6 calves at the 135th day and 1 of the 2 calves at the 5th month and in 1 calf at the 6th month. While RPV specific antibodies were detected by Competitive ELISA in calves fed with colostrum and born from vaccinated cattle the first vaccination age was not possible to estimate for these calves according to the data obtained. It was concluded that Competitive ELISA is the test should be used for the detection of RPV antibodies.