Hasta-hekim ilişkisinde güven iletişimi: Acil servis örneği
Trust communication in the patient-doctor relationship: Emergency service sample
  1. Tez No: 795878
  2. Yazar: ALPER ABBAS ETGÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta, Hekim, İletişim, Güven, Patient, Physician, Communication, Trust
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı, bir kamu hastanesinin acil servisine başvuran hastalar ve doktorlar arasındaki iletişimde güven ilişkisini ve güveni etkileyen faktörleri belirlemektir. Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmaya katılan 375 hastaya araştırmacı tarafından oluşturulan sosyodemografik özellikler formu ve Hasta-Hekim İlişkisinde Güven İletişimi Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliği için yapılan Doğrulayıcı Faktör Analizi, ölçeğin orijinalinde olduğu gibi üç alt boyuttan oluştuğunu doğrulamıştır. Normal dağılım gösteren verilerin analizi için parametrik testler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, genç hastaların, hastaneye daha seyrek gelenlerin ve sağlık durumunu iyi olarak tanımlayanların hekimlerine güven düzeyleri anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Hastaların hasta-hekim ilişkisinde genel güven düzeyleri arasında ve hasta-hekim güven ilişkisinde güven alt boyutlarındaki skorları arasında pozitif ve yüksek düzeyde anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, hastaların hekimlerine güven düzeyleri arasında hastaların yaşları, hastaneden hizmet alma sıklığı ve sağlık durumuna göre anlamlı düzeyde fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship of trust and the factors affecting trust in communication between doctors and patients admitted to the emergency department of a public hospital. Sociodemographic characteristics form created by the researcher and Trust Communication Scale in Patient-Physician Relationship were applied to 375 patients who participated in this cross-sectional and descriptive study. SPSS program was used in the analysis of the data. Confirmatory Factor Analysis for the validity and reliability of the scale confirmed that the scale consisted of three sub-dimensions as in the original. Parametric tests were used for the analysis of normally distributed data. According to the research findings, young patients, those who come to the hospital less frequently, and those who describe their health status as good have a significantly higher level of trust in their physicians. It has been determined that there is a positive and highly significant difference between the general trust levels of the patients in the patient-physician relationship and the scores of the trust sub-dimensions in the patient-physician trust relationship. As a result, it was observed that there was a significant difference between the trust levels of the patients in their physicians according to the age of the patients, the frequency of receiving services from the hospital and their health status.