Evli bireylerde aile huzuru, öfke tarzları ve erken dönem uyum bozucu şemalar arasındaki ilişki
The relationship between family peace, angry styles and early addictive schemes in married individuals
- Tez No: 795899
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAHRAMAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Aile, Evlilik Uyumu, Öfke, Öfke Kontrol, Şiddet, Marriage, Family, Marriage Adjustment, Anger, Anger Control, Violence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Hazırlamış olduğum bu çalışma evli bireylerde aile huzuru, öfke tarzları ve erken dönem uyum bozucu şemalar arasındaki ilişkiyi incelemek ve elde edilen sonuçların paylaşılması amacıyla yapılmıştır. Aile içerisinde huzurun elde edilmesinde öfke tarzlarının etkisi ve erken uyum bozucu şemaların bu huzurun oluşmasına etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Hazırlamış olduğumuz çalışmaya Türkiye genelindeki evli bireyler katılmıştır. 600 kişi ile yapılan bu çalışmada veri toplama aracı olarak anket yapılmıştır. Bu anket ile çalışmaya katılan evli bireylerin yaş, cinsiyet, eğitim düzeyleri, sosyoekonomik durumları, çiftlerin evlilik şekli, evlilik yaşı, eşlerin eğitim düzeyleri, çocukların sayısı, çocukların yaşı gibi bilgilere ulaşılmaya çalışmıştır. Bunun yanında asıl çalışmamızın konusu olan öfke durumunun ortaya çıkmasının temelinde yatan sebeplerin araştırılması için evli bireylerin çocukken şiddete maruz kalıp kalmadıkları, şiddet gören bireylerin gördükleri şiddetin çeşidi, evlilikte şiddete maruz kalan bireylerin maruz kaldıkları şiddetin türü gibi bilgilere ulaşılması hedeflenmektedir. Araştırma 539 kadın ve 226 erkek olmak üzere 875 katılımcı ile yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ise Young Şema Ölçeği, Sürekli Öfke ve Öfke Tarz Ölçeği, Aile Huzuru Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılara ilişkin kişisel ve sosyo-demografik bilgiler araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan“Kişisel Bilgi Formu”aracılığıyla toplanarak bir araya getirilmiştir. Bu araştırma kapsamında elde edilen veriler, Sosyal Bilimler İstatistik Paket Programı (SPSS, Statistical Package for the Social Sciences) 15.0 ile çözümlenmiş ve sonuçlar sayısal verilerle ortaya konulmuştur. Young Şema Ölçeği, Sürekli Öfke-Öfke Tarzları Ölçeği Arasındaki İlişki incelendiğinde orta düzeyde pozitif korelasyona sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which I have prepared, was conducted to examine the relationship between family peace, anger styles and early maladaptive schemas in married individuals and to share the results obtained. It has been tried to determine the effect of anger styles on the achievement of peace in the family and the effects of early maladaptive schemas on the formation of this peace. Married individuals across Turkey participated in the study we prepared. In this study, which was conducted with 600 people, a questionnaire was used as a data collection tool. With this questionnaire, it was tried to reach information such as age, gender, education level, socioeconomic status, marriage type of couples, marriage age, education level of spouses, number of children, age of children. In addition, in order to investigate the underlying causes of the emergence of anger, which is the subject of our main study, it is aimed to reach information such as whether married individuals were exposed to violence as children, the type of violence experienced by the individuals subjected to violence, and the type of violence experienced by the individuals who were exposed to violence in marriage. The research was conducted with 875 participants, 539 women and 226 men. In the research, Young Schema Scale, Trait Anger and Anger Style Scale, Family Peace Scale were used as data collection tools. Personal and socio-demographic information about the participants was collected and brought together through the“Personal Information Form”developed by the researcher. The data obtained within the scope of this research were analyzed with the Social Sciences Statistical Package Program (SPSS, Statistical Package for the Social Sciences) 15.0 and the results were presented with numerical data. When the Relationship between the Young Schema Scale and the Trait Anger-Anger Styles Scale was examined, it was found that there was a moderate positive correlation.