Kadınlarda erken dönem bağlanma stilleri ile yetişkin dönemde anne ile kurdukları ilişkinin ilişki inançları üzerine etkisi
The effect of early attachment style and adult relationship with mother on relationship beliefs in women
  1. Tez No: 796011
  2. Yazar: GÜLCİHAN BAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, anne-kız ilişkisi, ilişki inançları, attachment styles, mother-daugther relationship, relationship beliefs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Araştırmamızın amacı kadınlarda erken dönemde bakımverenle kurdukları bağlanma stilinin ve yetişkin dönemde anne ile kurdukları anne-kız ilişkisinin, yetişkin kızın romantik ilişkilere dair geliştirdiği ilişki inançlarını yordamada etkisinin olup olmadığının incelenmesidir. Araştırmaya Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan 401 kadın katılmıştır. Çalışmaya katılan katılımcıların yaş ortalaması 29.55'tir. Çalışmamız internet üzerinden katılımcılara ulaştırılan formlarla yapılmıştır. Veri toplamak için kullandığımız ölçekler Üç Boyutlu Bağlanma Ölçeği, Anne-Yetişkin Kız Ölçeği, İlişki İnançları Ölçeği ve bizim hazırladığımız sosyodemografik bilgiler formudur. Çalışmamızdaki veriler gereken istatistiksel testlerin yapılabilmesi için SPSS programına girilmiştir. Analizler sonucu elde ettiğimiz bulgulara göre bağlanma stilleri ile ilişki inançları için alınan puanlar arasında anlamlı farklılıklar vardır. Güvenli bağlanma stiline sahip olan kadınların rasyonel olmayan ilişki inançları için daha düşük puanlar aldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, anne-kız ilişkisinin alt boyutları olan bağımlılık ve hiyerarşiden kaynaklı saygı için alınan puanların da ilişki inançlarından alınan puan ile zayıf pozitif yönlü ilişkisi olduğu saptanmıştır. İlişki inançları testinin iki alt faktörü için yapılan analizlerde ise güvenli bağlanma stili ile alakalı anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aim to examine whether there is a link between attachment style that is estabilish with caregiver in early life and the adult relationship with mother have an effect on relationship beliefs about romantic love in women. 401 women living in various provinces of Turkey participated in the research. The avagare age of participants in the study is 29.55. Our study was carried out with the forms deliverd to the participants over the internet. We use three likert syle scale which are Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği, Anne-Yetişkin Kız Ölçeği and İlişki İnançları Ölçeği. Also we use a form which has questions about sosyodemographic information about participants. To analyze the data we use SPSS to perform necessary statistical tests. According to the findings; there are significant differences between relationship beliefs test scores for attachment styles. We observed that women who is securly attached have lower test score for relationship beliefs questionare. Also we observed that the sub-dimensions of mother-daugther relationship called dependency and trust in hiyerarchy and relationship beliefs test scores have a weak correlational link. We also made statistical test fort he two sub-factors of the relationship belief test. Significant diffrences were found related to the secure attachment style.