İstanbul'da yaşayanların kadına yönelik şiddet tutumu ile bilişsel çarpıtma ve otomatik düşünceleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the attitudes to violence against women and cognitive distortion and automatic thoughts of the living in Istanbul
- Tez No: 796022
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI ZEYNEP BAŞABAK BHAIS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet tutumu, bilişsel çarpıtma, otomatik düşünceler, Attitudes towards violence against women, cognitive distortions, automatic thoughts
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada İstanbul'da yaşayanların kadına yönelik şiddet tutumlarıyla bilişsel çarpıtma ve otomatik düşünceler arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada İstanbul'da ikamet eden, basit tesadüfi örnekleme göre seçilmiş olan 473 katılımcı üzerinde anket uygulanmıştır. Anket formu demografik bilgi formu, Kadına Yönelik Şiddet Tutum Ölçeği, Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği ve Otomatik Düşünceler Ölçeğini içermektedir. Kadına yönelik şiddet tutumu algısı yaş, medeni durum, eğitim, aylık gelir, şiddete uğrama ve psikiyatrik destek alma durumuna göre anlamlı derecede farklılık göstermektedir (p0.05).
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the attitudes of violence against women and cognitive distortions and automatic thoughts of people living in Istanbul. In the research, a questionnaire was applied to 473 participants who were selected according to simple random sampling, residing in Istanbul. The questionnaire includes demographic information form, Violence Against Women Attitude Scale, Cognitive Distortions Scale and Automatic Thoughts Scale. Perception of violence against women differs significantly according to age, marital status, education, monthly income, exposure to violence and receiving psychiatric support (p0.05).