FPS oyunları oynayanların duygu düzenleme becerileri, olumsuz otomatik düşünceleri ve yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between emotion regulation skilss, automatic negative thoughts and life satisfaction of FPS game players
- Tez No: 796023
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI ZEYNEP BAŞABAK BHAIS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyunlar, FPS Oyunları, Duygu Düzenleme Becerisi, Olumsuz Otomatik Düşünceler, Yaşam Doyumu, Digital Games, FPS Games, Emotion Regulation Skill, Automatic Negative Thoughts, Life Satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Araştırmanın amacı: çoğunlukla FPS oyun türünü tercih eden bireylerin, başka türdeki oyunları tercih eden ya da oyun oynamayan bireylere kıyasla duygu düzenleme becerileri, olumsuz otomatik düşünceleri ve yaşam doyumları arasında bir farklılık olup olmadığını incelemek ve literatüre bu konuda katkı sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda 15-45 yaş aralığında gönüllü 438 katılımcıya (165 kadın, 266 erkek) ulaşılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik form, duygu düzenleme güçlüğü ölçeği (DDGÖ), otomatik düşünceler ölçeği (ODÖ) ve yetişkinler için yaşam doyumu ölçeği (YYDÖ)'nden oluşan bir Google Form hazırlanmış ve katılımcılara ulaştırılarak yanıtlamaları istenmiştir. Verilerin analizi için SPSS 20.00 IBM istatistik programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler normallik testi yapıldıktan sonra Pearson Korelasyon testi, Tek Yönlü ANOVA, Levene testi, Tukey testi, Bağımsız Örneklem T-testi ve Kikare testinden yararlanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulgularına bakıldığında FPS oyun türünü tercih edenlerin duygu düzenleme becerisi ve otomatik düşünceleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamışken, yaşam doyumlarına bakıldığında FPS oyunu oynayanların ve FPS harici oyun oynayanların yaşam doyumları oyun oynamayan kişilere göre daha düşük olduğu görülmektedir. Ancak FPS oyun türünü tercih etmenin yaşam doyumu üzerinde özellikle bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine whether there is a difference between emotion regulation skills, automatic negative thoughts and life satisfaction of individuals who mostly prefer FPS game genre compared to individuals who prefer other types of online games or do not play online games, and to contribute to the literature in this regard. The research was conducted on 438 volunteer participants (165 women, 266 men) between the ages of 15-45. A Google Form consisting of a sociodemographic form, Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Automatic Thoughts Quastionnaire (ATQ) and the Adults Life Satiscation Scale (ALSS) was prepared for the participants and they were sent to the participants and asked to answer them. SPSS 20.00 IBM statistical program was used for data analysis. The obtained data were evaluated by using Pearson Correlation test, One-Way ANOVA, Levene test, Tukey test, Independent Sample T-test and Chi-square test after performing the normality test. Considering the findings of the study, no significant difference was detected between emotion regulation skills and automatic thoughts of those who prefer FPS game genre. On the other hand, About the life satisfaction variable it is seen that those who play FPS games and those who play non-FPS games have lower life satisfaction than those who do not play games. However, it was observed that choosing the FPS game genre did not have any effect on life satisfaction.