Duvlat İsabekov'un Qargın romanı üzerine dil incelemesi (Hayatı-eserleri-dil incelemesi-metin)
Language analysis on Duvlat Isabekov's Qargin novel (Life-works-language examination-text)
  1. Tez No: 796061
  2. Yazar: DİLARA İRİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Duvlat İsabekov, Kazak Türkçesi, Aktarım, Dil İncelemesi, Duvlat Isabekov, Kazakh Turkish, Transmission, Language Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 514
Özet
Kazak yazarlar arasında önemli bir yer tutan nesir ve oyun yazarı Duvlat İsabekov'un hayatı, sanatı ve edebî kişiliği ile birlikte Fransızca'ya da çevrilmiş olan eseri“Kargın”romanı tez konusu olarak ele alınmıştır. Söz konusu olan“Kargın”romanının Türkiye Türkçesine aktarılarak Türk edebiyatı ve Türk dünyası edebiyatlarının güçlenmesini sağlamak tezin amacı olmuştur. Çalışmamız; Giriş, Dil İncelemesi, Metin ve Sonuç olmak üzere dört ana kısımdan oluşmaktadır. Giriş kısmında, Duvlat İsabekov'un hayatı, sanatı, edebî kişiliği, eserleri ve söz konusu olan“Kargın”romanı hakkında bilgilere yer verilmiştir. Dil İncelemesi kısmında romanı dil bilgisi açısından incelenmiştir. Metinler kısmında söz konusu romanın transkripsiyonu yapılmış, eserin Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Sonuç kısmında ise inceleme sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The prose and playwright Duvlat Isabeov, who has an important place among Kazakh writes, has been discussed as the subject of the thesis, the novel“Kargın”, which has been translated into French along with his life, art and literary personality. It is aimed to strenghen Turkish literature ande Turkish World literatures by transferring the novel“Kargın”into Turkey Turkish. Our study sonsists of four main parts: Introduction, Language Analysis, Text and Conclusion. In the introduction, information about Duvlat Isabekov's life, art, literary personality, Works and the novel“Kargın”is given. In the Language Analysis section, her novel was examined. In the texts section, the novel in question was transcribed and transferred to Turkey Turkish. In the conclusion part, the evaluation of the data obtained as a result of the examination was made.