Sıçanlarda gürültüye bağlı işitme kaybında tiyol disülfit homeostazının değerlendirilmesi
Evaluation of thiol disulfide homeostasis in noise- induced hearing loss in rats
- Tez No: 796209
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH DALĞIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, işitme kaybı, tiyol disülfit homeostazı, Noise, hearing loss, thiol disulfide homeostasis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
GİRİŞ-AMAÇ: Gürültüye bağlı işitme kaybı önemli işitme kaybı nedeni olup özellik gelişmiş ülkelerde daha sık olarak görülmekte olan bir meslek hastalığıdır. Gürültü sonucunda iç kulakta hücresel bazda dejenerasyonun ile birlikte oksidatif stres meydana gelmektedir. Organizmada oksidatif hasara karşı ortaya çıkan tiyol disülfit dengesindeki değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişiklikler neticesinde olası hasar hakkında bilgi edinilebilir. Bu çalışmada gürültüye bağlı işitme kaybında (GBİK) tiyol disülfit homeostazının tanısal bir biyobelirteç olarak gösterilmesi amacıyla yapıldı. MATERYAL VE YÖNTEM: Çalışmada 28 adet Wistar sıçan kullanıldı. Her grupta 7 sıçan olacak şekilde 4 grup oluşturuldu. Gruplar; kontrol grubu, gürültü + i.m deksametazon tedavisi verilen grup, gürültü + serum fizyolojik verilen grup ve gürültü sonrası erken dönemde tiyol disülfit homeostazı için kan alınan grup şeklinde düzenlendi. Çalışmanın ilk günü bütün deneklere intraperitoneal 10 mg/kg ksilazin ve 50 mg/kg ketamin enjeksiyonu ile genel anestezi altında ABR (Auditory Brainstem Response) testleri yapılarak işitme eşikleri saptandı. Gürültü verilen gruplardaki sıçanlar 4 saat süreyle, 120 dB SPL şiddetinde, 4 kHz oktav bandda gürültüye maruz bırakıldı. Gürültü sonrası 1. günde ve 5. günde yeniden ABR testleri yapılarak işitme eşikleri saptandı. Çalışma sonunda tüm gruplardaki sıçanlar kansızlaştırma yolu ile sakrifiye edildi. Alınan venöz kan santrifuj edilerek tiyol disülfit homeostazı çalışılması için ilgili labaratuara gönderildi. Sakrifikasyon işleminden sonra bilateral kokleaları eksize edildi. Uygun kesitler alındı ve kesitler ışık mikroskobu ileincelendi. BULGULAR: Yapılan istatistiksel inceleme sonucunda gürültü verilen gruplarda eşiklerin kontrol grubuna göre anlamlı daha yüksek olduğu saptandı. Deksametazon tedavisi verilen grupta gürültü verilen gruba göre düşük frekanslarda eşikleri daha düşük saptandı. Tedavi amacıyla verilen deksametazon' un özellikle düşük frekanslarda iyileşmeyi sağladığı görüldü. Tiyol disülfit homeostazı parametrelerinde disülfit/total tiyol ve disülfit/native tiyol değerleri gürültü sonrası 1. günde gürültü almayan gruba göre anlamlı yüksek sapanırken native tiyol/total tiyol değeri gürültü sonrası 1. günde gürültü almayan gruba göre anlamlı düşük olarak saptanmıştır. IMA değerleri gürültü sonrası 1. günde gürültü almayan gruba göre yüksek saptanmıştır. SONUÇ: Çalışmamızda sıçanlarda gürültüye bağlı işitme kaybında erken dönemde tiyol disülfit homeostazının biyokimyasal bir belirteç olarak kullanılabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Noise-induced hearing loss is an important cause of hearing loss and is an occupational disease that is more common in developed countries. As a result of noise, oxidative stress occurs with cellular degeneration in the inner ear. Changes in the thiol disulfide balance occur against oxidative damage in the organism. As a result of these changes, information about possible damage can be obtained. This study was performed to demonstrate thiol disulfide homeostasis as a diagnostic biomarker in noise-induced hearing loss (NIHL). MATERIAL AND METHOD: 28 Wistar rats were used in the study. Four groups were formed with 7 rats in each group. The groups were arranged as the control group, the noise + i.m dexamethasone treatment group, the noise + saline group, and the group in which blood was drawn for thiol disulfide homeostasis in the early period after the noise. On the first day of the study, hearing thresholds were determined by performing ABR (Auditory Brainstem Response) tests under general anesthesia with intraperitoneal injection of 10 mg/kg xylazine and 50 mg/kg ketamine. The rats in the groups that were given noise were exposed to 120 dB SPL, 4 kHz octave band noise for 4 hours. Hearing thresholds were determined by performing ABR tests again on the 1st day and the 5th day after the noise. At the end of the study, rats in all groups were sacrificed by anemia. The collected venous blood was centrifuged and sent to the relevant laboratory to study thiol disulfide homeostasis. After sacrification, bilateral cochleas were excised. Appropriate sections were taken and sections were examined with a light microscope. RESULTS: As a result of the statistical analysis, it was determined that the thresholds were significantly higher in the noise groups compared to the control group. Low frequency thresholds were found to be lower in the dexamethasone treatment group compared to the noise group. It was observed that dexamethasone given for treatment provided improvement, especially at low frequencies. In the parameters of thiol disulfide homeostasis, disulfide/total thiol and disulfide/native thiol values deviated significantly higher than the group that did not receive noise on the 1st day after noise, while the native thiol/total thiol value was found to be significantly lower than the group that did not receive noise on the 1st day after noise. It was found to be higher than the group that did not receive noise on the 1st day. CONCLUSION: In our study, it was shown that thiol disulfide homeostasis can be used as a biochemical marker in the early period of noise-induced hearing loss in rats.