منهج الجاحظ في توظيف الآيات القرآنية في كتابه الحيوان -دراسة أدبية بلاغية
Câhız'ın Hayavân isimli eserinde Kuran ayetlerini kullanması edebî belâğî bir araştırma
  1. Tez No: 796213
  2. Yazar: ZAINAB AKRAM MOHAMMED MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAIBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dili, Câhiz, Hayvanlar Kitabı, Ayetlerin İstihdamı, Yöntem, Arabic language, Al-Jahiz, Book of Animals, Employment of Verses, Method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma,“Al-Cahiz'in Al-Hayawan adlı kitabında Kuran ayetlerini kullanma yaklaşımı - retorik bir edebi çalışma”, araştırmanın konusunu seçme nedenim, kaynakları ve sorularından bahsettiğim bir giriş oldu. Daha sonra risalesini üç başlığa ayırdı ve ilk konu yazarın etkileri hakkındaydı çünkü araştırmanın odak noktası oydu. Sonra Al-Cahiz için ikinci konuyu seçtim ve onu terfisiyle tanıştırmak vb. Üçüncü araştırma amacını belirledim ve bu konuda Al-Cahiz'in Kur'an-ı Kerim ayetlerini kullanması hakkında konuştum. belirli bir yaklaşım içinde ve yirmi gerekliliği ve her bir zemini belirlemede belirli metodolojik yönleri ve yazar bu bağlamda neden bu ayeti zikretmiş gibi bazı sorularla nasıl kullanılacağını açıklamaktadır. Yazar çalışma amacına ulaştı mı? Onu diğer ayetleri değil de bu ayeti zikretmeye sevk eden sebepler? Yazarın bahsettiği kişiden bahsettiğini ve sadece ondan veya onu takip eden karakterlerden bahsettiğini görüyoruz. Sonra bir sonuç: araştırmacının ilk araştırmacının ulaştığı en önemli sonuçlarını içeriyordu; Bu araştırma, Al-Jahiz Al-Jahiz'in yaklaşımına işaret eden“Hayvan”kitabının ilk bölümünde Al-Jahiz Al-Jahiz'in yaklaşımını tamamen kapsıyordu.
Özet (Çeviri)
This research came“Al-Jahiz's approach to employing Quranic verses in his book Al-Hayawan - a rhetorical literary study,”an introduction in which I spoke about the reason for choosing the subject of the research, its sources, and its questions. Then he divided the treatise into three topics, and the first topic is about the effects of the author because the focus of the research was on him. Then, I singled out the second topic for Al-Jahiz, and about introducing him to his promotion, and so on. I singled out the third research intent and spoke in it about Al-Jahiz's employment of the verses of the Holy Qur'an within a specific approach, and it included twenty requirements, and the specific methodological aspects in setting each ground and clarifying how to employ it through some questions such as Why did the author mention this verse in this context? Did the author achieve his purpose of employment? The reasons that prompted him to mention this verse and not others? We find that the author mentions it from the one he mentioned, and he only mentions it or the characters that follow it. Then a conclusion: it included the most important results of the researcher that the first researcher reached; This research was fully inclusive of the approach of Al-Jahiz Al-Jahiz in the first part of the book“The Animal”, indicating in it the approach of Al-Jahiz Al-Jahiz.