Mut (Mersin) ilçesinin turizm potansiyeli
Tourism potential of Mut (Mersin) district's
- Tez No: 796343
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Doğal, tarihî-kültürel turizm, alternatif turizm, Mut'un çekiciliği ve turizmi, Natural, historical-cultural tourism, alternative tourism, Mut's wonders and tourism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Ülkemizin coğrafi konumu ve fiziki coğrafya özellikleri birçok bölge ve yörede turizm için fırsatlar oluşturmaktadır. Akdeniz Bölgesi'nin Adana Bölümü'nde Mersin'in ilçesi olan Mut'ta bunlardan birisidir. Mut ilçesi Taşeli Platosu'nu derin bir şekilde yaran Göksu Nehri'nin oluşturmuş olduğu havza içerisinde yer almaktadır. İlçe sahip olduğu el değmemiş doğa harikalarının yanında tarihî, kültürel coğrafya özellikleri yönünden de zengindir. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa bağlı gelişmekte ancak bu ekonomik faaliyetler ilçe için yeterli gelişimi sağlayamamaktadır. İlçede ekonomiye katkı sağlayacak ve kırsal alanları kalkındıracak turizm faaliyetleri bulunmaktadır. Bu durum göz önünde bulundurularak Mut'un sahip olduğu doğal, tarihî ve kültürel turizm olanaklarının kırsal kalkınmada kullanılarak, ekonomik açıdan gelişmişlik seviyesinin arttırılması için nitel araştırma yöntemlerinden betimsel, tarama ve etnografık teknikler kullanılmıştır. Bunlardan tarama tekniğinde sahaya yönelik genel coğrafi literatür taramaları yapılırken, tarihî ve kültürel turizm potansiyelini belirlemek amacıyla etnografya tekniği kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemi olarak ifade edebileceğimiz gezi–gözlem tekniği ve arazi çalışmaları ile elde edilen veriler betimlenmiştir. Nicel yöntem ile istatistiksel, mekânsal dağılış ve yoğunluk analizleri yapılmıştır. Çalışma için gerekli olan veriler doğrultusunda Harita Genel Müdürlüğünün 1/250.000 ve 1/100.000 ölçekli haritaları kullanılmıştır. Elde edilen veriler ile ArcGIS 10.3'de ilçeye ait farklı haritalar çizilmiş ve düzenlenmiştir. Mut ilçesinin var olan doğal, tarihî ve kültürel turizm değerlerini ortaya koymak için güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları, tehditleri (SWOT) belirlenerek analizi yapılmıştır. Sonuçta Mut ilçesinin doğa harikası çekiciliklerini belirleyerek, yerel halkın ekonomik kalkınmasına yönelik turizm amaçlı coğrafi analizleri yapılmıştır. Bu turizm olanaklarının ilçe genelinin sosyo-ekonomik yapısına fayda sağlayacak bir duruma getirilmesi için, geleceğe yönelik planlamaların nasıl yapılması gerektiği konusunda öneriler sunulmuştur. Bunların korunup, sürdürülebilirliğinin sağlanarak, gelecek nesillere aktarılmasına vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The geographical location of the region and its physical geographical features consist of arrangements for tourism in many regions and regions. Mut, which is the district of Mersin in the Adana Section of the Mediterranean Region, is one of them. The district of Mut is located in the basin formed by the Göksu River, which deeply splits the Taşeli Plateau. Mut is rich in terms of historical and cultural geography as well as untouched natural wonders. The economy of Mut is based on agriculture and animal husbandry. However, these economic activities cannot provide sufficient development for the district. There are tourism activities in the district that will contribute to the economy and develop rural areas. Taking the above into consideration, descriptive, survey and ethnographic techniques among the qualitative research methods were employed in the study in order to increase Mut's economic development level by using its natural, historical and cultural tourism opportunities in rural development. In the survey section, the general geographical literature on the area was reviewed, whereas in the ethnography section, Mut's historical cultural tourism potential was determined. Using the field trip-observation, one of the qualitative methods, the data was described. Also, using the quantitative method, statistical, spatial distribution and density analyzes were performed. For the study data, 1/250,000 and 1/100,000 scale maps were taken from the General Directorate of Maps. The map data were reorganized by drawing different maps of the district in ArcGIS 10.3. In order to reveal Mut's existing natural, historical and cultural tourism values, its strengths, weaknesses, opportunities, threats (SWOT) were determined and analyzed. As a result, by determining the natural wonders of Mut, geographical analyzes were made for the economic development of the local people for tourism purposes. In order to bring these tourism opportunities to a situation that will benefit the socio-economic structure of the district in general, suggestions were given on how to make future plans. Emphasis was placed on preserving them, ensuring their sustainability, and transferring them to future generations.