Onkoloji kliniğinde çalışan hemşirelerde merhamet ve bakım davranışları arasındaki ilişki
The relationship between compassion and care behaviors in nurses working in oncology clinics
- Tez No: 796362
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Onkoloji, Hasta Bakımı, Merhamet, Nursing, Oncology, Patient Care, Compassion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Hemşirelik hasta bireyin bakım ve tedavisini içeren, bireyi bütüncül olarak ele alan bir meslek grubudur. Hemşirelerden, hastaların yaşadıkları travma ve acıya merhamet göstermeleri, hizmet verirken empati kurmaları beklenmektedir. Prognoz seyri agresif seyreden hastalarla ilgilenen onkoloji hemşirelerinin hastalara merhametli bakım davranışları sergilemeleri tedavi seyrini olumlu etkilemektedir. Bu araştırma, Onkoloji Kliniğinde Çalışan Hemşirelerde Merhamet ve Bakım Davranışları Arasındaki İlişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırmanın evrenini İstanbul ilinde onkoloji kliniklerinde çalışan hemşireler, örneklemeni ise araştırmaya katılmaya gönüllü olan hemşireler oluşturmuştur. Örneklem sayısı, İstatistik Programında evreni bilinmeyen durumlar için yapılan hesaplamada alfa 0.05, %95 güven aralığında 384 olarak belirlenmiştir. Kayıpların olacağı düşünülerek çalışma, onkoloji kliniklerinde çalışan 386 hemşirenin katılımı ile kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak online olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Hemşire Tanıtım Formu, Merhamet Ölçeği, Bakım Davranışları Ölçeği-24 ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, Mann Whitney U, Kruskal Wallis-H ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamasının 26,89±2,22 olduğu, %56,2'sinin bekar, %79'unun lisans mezunu olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin merhamet ölçeği toplam puan ortalaması 4,61±0,30, bakım davranışları-24 ölçek toplam puan ortalaması 5,12±0,56 olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin merhamet ve bakım davranışları düzeylerinin yüksek olduğu, merhamet düzeyi yükseldikçe bakım davranışları düzeyinin de yükseldiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nursing is a professional group that includes the care and treatment of a sick individual and treats the individual holistically. Nurses are expected to show compassion for the trauma and pain patients are going through, empathizing while serving. The fact that oncology nurses who deal with patients whose prognosis course is aggressive display compassionate care behaviors to patients positively affects the course of treatment. This research was conducted to determine the relationship between compassion and caring behavior in nurses working in oncology clinics. The universe of this descriptive and cross-sectional type of research was composed of nurses working in oncology clinics in Istanbul, and the sample was composed of nurses who volunteered to participate in the research. The sample number was determined as alpha 0.05 and 384 in the 95% confidence range in the calculation of the universe for unknown States in the statistical program. With the loss in mind, the study was conducted online using the snowball sampling method with the participation of 386 nurses working in oncology clinics. Data from the study were collected using the nurse promotion form, compassion scale, and care Behavior Scale-24. Percentile, mean, Mann Whitney U, Kruskal Wallis-H and correlation analyses were used to evaluate the data. It was found that the average age of the nurses participating in the study was 26.89±2.22, 56.2% were single and 79% were undergraduate graduates. It was determined that nurses had a total average score of 4.61±0.30 on the compassion scale and a total average score of 5.12±0.56 on the care behavior-24 scale. It was concluded that nurses had high levels of compassion and caring behaviors, and that as the level of compassion increased, the level of caring behaviors also increased.