Jinekolojik kanser tedavisi gören hastalarda brakiterapinin fiziksel ve ruhsal etkilerinin kalitatif olarak belirlenmesi
Qualitative determination of physical and mental effects of brachytherapy in patients treated with gynecological cancer
- Tez No: 570438
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜL ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: brakiterapi, endometriyum kanseri, serviks kanseri, yan etki, brachytherapy, endometrial cancer, cervical cancer, side effects
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Jinekolojik kanser tanısıyla brakiterapi tedavisi alan hastalar çeşitli fiziksel ve ruhsal zorluklarla karşılaşırlar. Bu çalışma jinekolojik kanserli kadınlarda brakiterapi tedavisinin etkilerinin belirlenmesi amacıyla kalitatif, kesitsel, tanımlayıcı tipte yapıldı. Araştırma İstanbul Üniversitesi, Onkoloji Enstitüsü, Brakiterapi kliniğinde Mart- Aralık 2018 tarihleri arasında yürütüldü. Jinekolojik kanser tanısıyla brakiterapi tedavisi alan 30 endometriyum ve serviks kanserli hasta örneklem grubuna alındı. Hastalar Tanıtıcı Bilgi Formu dolduruldu. Nitel verilerin elde edilmesinde Yarı Yapılandırılmış Derinlemesine Görüşme Formu kullanıldı. Görüşmelerin kayıt edilmesinde hızlı not alma tekniği kullanıldı. Niteliksel verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi ve niceliksel verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik kullanıldı. Araştırmada kadınların brakiterapi tedavisi ile ilgili korku, bilinmezlik ve yapılan uygulamaya bağlı ağrı, kanama gibi fiziksel semptomlar yaşadıkları sonucuna ulaşıldı. Hastalar brakiterapi tedavisi süresince sağlık personellerinden hastalıkları, tedavi süreci ve brakiterapi prosedürleri, yan etkilerle başa çıkma yöntemleri ile ilgili bilgilendirme beklemektedirler. Bu sonuçlar doğrultusunda brakiterapi kliniğinde çalışan hemşirelere bireyselleştirilmiş hasta eğitimine ek olarak hastaların yaşadıkları fiziksel semptomların yönetimi için uygun hemşirelik bakımı vermesi önerilir. Jinekolojik kanserlerde brakiterapi tedavisi ile ilgili daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Patients diagnosed with gynecological cancer who received brachytherapy treatment face various physical and mental difficulties.This study was conducted to determine of brachytherapy treatment in women with gynecological cancer. The research was conducted in the brachytherapy clinic of the Oncology Institute of Istanbul University between March and December 2018. Thirty patients with endometrium and cervical cancer who underwent brachytherapy for gynecologic cancer were included in the sample group. The Patient Information Form was filled out by patient. Semi-Structured In-depth Interview Form was used to obtain qualitative data. Content analysis was used to evaluate qualitative data and descriptive statistics were used to analyze quantitative data. In this study, it was concluded that women experienced physical symptoms such as fear, obscurity, and pain and bleeding related to brachytherapy treatment. During the brachytherapy treatment, patients expected health personnel to be informed about their illnesses, treatment process and brachytherapy procedures and coping with side effects. In line with these results, it is recommended that nurses working in the brachytherapy clinic provide appropriate nursing care for the management of physical symptoms experienced by patients in addition to individualized patient education. There is a need for more comprehensive studies on the treatment of brachytherapy in gynecologic cancers.