Kurumsal eğitim programı uygulamalarını alan ve almayan hastane çalışanlarının örgütsel bağlılık ve motivasyonlarının karşılaştırılması
Comparison of organizational commitment and motivation of hospital employees who receive and do not receive corporate training program
- Tez No: 796364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KASIM KOYUNCU, DOÇ. DR. AHMET FARUK LEVENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Programları, Hastane, Kurumsal Eğitim, Motivasyon, Örgütsel Bağlılık, Training Programs, Hospital, Corporate Training, Motivation, Organizational Commitment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, hastane çalışanlarına uygulanan kurumsal eğitim programlarının çalışanların örgütsel bağlılık ve motivasyon düzeyleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma evrenini İstanbul ilinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı özel hastanelerde çalışanlar oluşturmuştur. Örneklem ise İstanbul ilinin her iki yakasında bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı özel hastanelerde çalışan, kolayda örnekleme yöntemiyle araştırmacı tarafından kolaylıkla ulaşılabilen birimlerden belirlenen ve araştırmaya gönüllü katılmayı seçen 139 hastane çalışanıyla sınırlandırılmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında; araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel ve Eğitim Programlarına İlişkin Bilgi Formu; Türkçe'ye geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmış olan Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Kişisel ve eğitim programlarına ilişkin değişkenler ve ölçeklerden alınan skorlara yönelik verilerin öncelikle betimsel analiz değerleri verilmiştir. Ölçeklerden alınan puan ortalamalarının kişisel değişkenlere ve eğitim programlarına göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği t testi ve ANOVA testi ile değerlendirilmiştir. Anlamlı farklılığın hangi gruplar arasında olduğunun saptanabilmesi için LCD Post Hoc testi yapılmıştır. Araştırma sonucunda hastane çalışanlarının örgütsel bağlılıkları orta düzeyde, motivasyonları ise yüksek düzeyde bulunmuştur.41 yaşın altında, kadın ve şimdiye dek kurumsal gelişim eğitimi almamış olanların devam bağlılıklarının düşük olduğu, lisans mezunlarının içsel ve genel motivasyonlarının yüksek lisans/doktora mezunlarına kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük olduğu, şimdiye dek kurumsal gelişim eğitimi dışındaki diğer eğitimleri almamış olanların duygusal bağlılıklarının, dışsal ve genel motivasyonlarının daha düşük olduğu saptanmıştır. Kurumdaki toplam çalışma süresi 11 yıl ve altında olan çalışanların duygusal, normatif ve örgütsel bağlılıklarının ve ayrıca içsel, dışsal ve genel motivasyonlarının, toplam çalışma süresi 11-15 yıl olanlara kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük olduğu görülmüştür. Son bir yıl içinde işten ayrılmayı düşünenlerin içsel ve genel motivasyonlarının, ayrılma düşüncesi yaşamayanlara kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır. Katılımcıların yüzde 90,65'i genel olarak kurumsal gelişim eğitim programlarını çalışanlar için yararlı bulmaktayken yüzde 87,05'i bu programları süre ve içerik yönünden yeterli bulmamaktadır. Kurumsal gelişim eğitimlerini yararlı bulmayanların duygusal, normatif ve genel örgütsel bağlılıklarının yanı sıra içsel, dışsal ve genel motivasyonlarının da anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda; hastane yöneticilerinin çalışanlarında devam bağlılıklarını yükseltecek uygulamalarda bulunması, hastane çalışanlarında motivasyonun yükseltilebilmesi amacıyla çalışanlar arasında lisansüstü eğitimin teşvik edilmesi, kurumsal gelişim eğitimi dışındaki diğer eğitimlerin de sağlanması, çalışanların işten ayrılma düşüncesini azaltacak uygulamalarda bulunulması, kurumsal gelişim eğitimlerinin yararına yönelik bilgilendirme ve eğitimler sağlanması, çalışanlara verilecek kurumsal gelişim programlarının süre ve içerik yönünden geniş tutulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of corporate training programs applied to hospital employees on employees ' organizational commitment and motivation levels. The research universe was created by employees in private hospitals affiliated to the Ministry of Health in Istanbul. The sample was limited to 139 hospital employees who worked in private hospitals affiliated to the Ministry of Health located on both sides of Istanbul province, determined from units easily accessible by the researcher by easy sampling method and who chose to participate voluntarily in the study. Data collection of the research; Information Form for personal and educational programs developed by the researcher; The organizational commitment scale and motivation scale were used, which were analyzed for validity and reliability in Turkish. Data for variables related to personal and educational programs and scores taken from scales are given primarily descriptive analysis values. Whether the average score taken from the scales differ significantly according to personal variables and educational programs was evaluated using the t test and ANOVA test. LCD post Hoc testing was performed to decipher which groups had significant differences. As a result of the research, the organizational commitment of hospital employees was found to be moderate and their motivation to be high.Under the age of 41, women's, and so far, their continued commitment to those who have not had low education, corporate development, and general inner motivation of graduates of Bachelor/Masters / PhD graduates is significantly lower than that, so far, those who have not taken training from other training corporate development of emotional commitment, extrinsic, and general lower motivation was found. It was found that the emotional, normative and organizational commitment of employees with a total working time of 11 years and under, as well as their internal, external and overall motivation, were significantly lower compared to those with a total working time of 11-15 years. It was found that the internal and general motivations of those who thought about leaving work in the last year were significantly lower compared to those who did not experience the thought of leaving. 90.65 percent of respondents generally find corporate development training programs useful for employees, while 87.05 percent do not find these programs sufficient in terms of duration and content. It was found that those who did not find corporate development training useful had significantly lower emotional, normative and general organizational commitment, as well as internal, external and general motivation. According to the results obtained in the study; hospital managers will raise their employees in their commitment to continue in the application that is required in order to be promoted among employees, hospital employees motivation in graduate education, the promotion of enterprise development training other than the provision of training of employees to reduce the severance applications to be made in the idea of corporate development for the benefit of education to provide information and training to employees to be given in terms of the duration of the program and content development corporate wide, it is recommended to be kept.