Kozmetik kremde kurkuminin cilt yaşlanma karşıtı potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of skin anti-aging potential of curcumin in cosmetic cream
  1. Tez No: 796396
  2. Yazar: NARMIN AZIMOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SHIRIN TARBIAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Kurkumin, Yaşlanma karşıtı, Tirozinaz, Kollajenaz, Antioksidan, Curcumin, Anti-aging, Tyrosinase, Collagenase, Antioxidant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş: Cilt yaşlanması hem iç hem de dış faktörlerin neden olduğu ve yaşam boyu sürekli bir şekilde devam eden bir süreçtir. İçsel (kronolojik) ve dışsal (foto-kaynaklı) yaşlanmanın farklı şekillerde gerçekleştiği ve hatta ciltte farklı fiziksel olarak değişikliklere neden olabileceği belirtilmektedir. Yaşlanmış cilt, ince kırışıklıklar ve azaltılmış elastikiyete sahip atrofi ile karakterize olduğunu söylemek mümkündür. Amaç: Kurkumin'in cilt yaşlanması karşıtı olarak krem formülasyonunda etkisinin araştırılması Yöntemler: Krem Formülasyon içeriği belirlendi ve hazırlandı. Kremin aktif bileşenlerinin antioksidan aktivitesi değerlendirildi. Ferrik indirgeyici antioksidan güç (FRAP) reaktifi, 1,1-difenil 2-pikrilhidrozil (DPPH) testleri yapıldı. Tirozinaz inhibisyonu, DOPA krom oluşumu ölçülerek belirlendi. Anti-kollajenaz Aktivitesi belirlenerek, in vitro Güneş koruma faktörü, Stabilite çalışmaları, IC50 değerinin belirlenmesi ve İstatiksel analiz sonuçları belirlenerek Kurkumin'in yaşlanma karşıtı potansiyeli değerlendirildi. Sonuç: Kurkumin'in kozmetik ürünlerde sabit bir doğal antioksidan olarak kullanım için önemli bir potansiyele sahip olduğu gösterildi. Formülasyonumuzun PH değeri yaklaşık 5.4 olup cilt ve kurkumin stabilitesi için uygundur. Farklı zaman aralıklarında yapılan biyolojik çalışmalardan elde edilen sonuçlar, antioksidan, anti-kollajenaz ve anti tirozinaz aktivitelerinde dört farklı zaman diliminde önemli bir değişiklik olmadığını göstermiştir ve buda formüle edilen kremlerin içindeki kurkuminin stabilitesini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Skin aging is caused by both internal and external factors and is a continuous process throughout life. Internal (chronological) and external (photo-based) aging takes place in different ways and even causes different physical changes in the skin. It is possible to say that it is characterized by aging skin, fine wrinkles, and reduced elasticity. Objective: Investigation of the effect of curcumin in the cream formulation as an anti-aging regent. Methods: Cream Formulation content was determined and prepared. The antioxidant activity of the active ingredients of the cream was evaluated. Ferric reducing antioxidant power (FRAP) reagent, 1,1-diphenyl 2-picrylhydrozil (DPPH) tests were performed. Tyrosinase inhibition was determined by measuring DOPA chromium formation. By determining the Anti-collagenase Activity, in vitro sun protection factor, stability studies, determination of IC50 value and statistical analysis results, the anti-aging potential of Curcumin was evaluated. Results: Curcumin has been shown to have significant potential for use as a stable natural antioxidant in cosmetic products. The PH value of our formulation is approximately 5.4 and is suitable for skin and curcumin stability. The results obtained from biological studies performed at different time intervals showed that there was no significant change in antioxidant and anti-collagenase and anti-Tyrosinase activities in four different time periods, indicating the stability of curcumin in formulated creams.