Hematolojik maligniteli hastalarda invaziv aspergilloz tanısında GM-LFA'nın tanısal etkinliğinin GM-EIA ile karşılaştırılması
- Tez No: 796435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZLEM METE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnvaziv aspergilloz, Galaktomannan, Lateral flow, Invasive aspergillosis, Galactomannan, Lateral flow
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmamızda hematolojik malignite tanılı hastalarda invaziv aspergilloz tanısında kullanılan yardımcı molekül olan galaktomannan antijeni tespiti için yeni geliştirilen lateral flow yöntemi ile geleneksel olarak kullanılan yöntem kıyaslanarak hızlı tanı sürecine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışma Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Hematoloji servisinde 01.03.2022 ile 31.11.2022 tarihleri arasında, 18 yaş üstü, hematolojik malignite tanısı olan, EORTC/MSG kriterlerine göre invaziv aspergilloz tanısı alan ve galaktomannan antijeni EIA yöntemi ile çalışılmış olan 200 kişilik popülasyonda yapılmıştır. SPSS 26,0 Windows versiyon paket programı kullanılmıştır. Tanısal değerlendirme için 2x2 tablo kullanılarak duyarlılık, özgüllük, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değer hesaplanmıştır. Optimum pozitifliği belirlemek için ROC analizi yapılmıştır. p0,5 olarak tespit edilmiştir. Tüm hastalar dahil edildiğinde 0,5 eşik değeri için GM-LFA duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerleri sırasıyla %15, %99, %90 ve %72 olarak tespit edilmiştir. ROC analizi sonrası eşik değeri 0,4 alındığı takdirde EAA:0,685 olarak tespit edilmiş olup duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerler sırasıyla %18, %99, %91, %73 olarak tespit edilmiştir. Kontrol grubu dışlandığında 0,5 eşik değeri için GM-LFA duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerler sırasıyla %17, %98, %88, %62 olarak tespit edilmiştir. ROC analizi sonrası eşik değeri 0,14 alındığı takdirde EAA: 0,722 olarak tespit edilmiş olup duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerler sırasıyla %30, %98, %93, %65 olarak tespit edilmiştir. GM-LFA testi hematolojik maligniteli hastalarda invaziv aspergilloz riski yüksek hasta gruplarında yüksek pozitif prediktif değeri nedeniyle 0,14 eşik değeri alınarak tanı amacıyla kullanılması uygundur. Tarama amaçlı GM-EIA'ya karşı aşağıda kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In our study, it was aimed to contribute to the rapid diagnosis process by comparing the newly developed lateral flow method with the traditionally used method for the detection of galactomannan antigen, which is an auxiliary molecule used in the diagnosis of invasive aspergillosis in patients with hematological malignancy. The study was conducted in Gaziantep University Sahinbey Research and Application Hospital Hematology Department between 01.03.2022 and 31.11.2022 in a population of 200 people over 18 years of age, diagnosed with hematological malignancy, diagnosed with invasive aspergillosis according to EORTC/MSG criteria and studied with galactomannan antigen EIA method. SPSS 26.0 Windows version package program was used in the analysis. For diagnostic evaluation, sensitivity, specificity, positive predictive value, and negative predictive value were calculated by using a 2x2 table. ROC analysis was performed to determine optimal positivity. Significant at the p0.5. When all patients were included, GM-LFA sensitivity, specificity, positive and negative predictive values for the threshold value of 0.5 were determined as 15%, 99%, 90% and 72%, respectively. After ROC analysis, if the threshold value is taken as 0.4, it is determined as AUC: 0.685 and sensitivity, specificity, positive and negative predictive values are 18%, 99%, 91% and 73%, respectively. When the control group was excluded, GM-LFA sensitivity, specificity, positive and negative predictive values for the threshold value of 0.5 were determined as 17%, 98%, 88%, 62%, respectively. After ROC analysis, if the threshold value is taken as 0.14, the AUC: 0.722 is determined and the sensitivity, specificity, positive and negative predictive values are determined as 30%, 98%, 93% and 65%, respectively. GM-LFA test is suitable for diagnosis in patients with hematologic malignancies with a threshold value of 0.14 due to its high positive predictive value in patients at high risk of invasive aspergillosis. It remains inferior GM-EIA for screening purposes.