Çocuk hastalarda inguinal bölge cerrahilerinde uygulanan ultrasonografi yardımlı kuadratus lumborum bloğunda bupivakaine ek olarak kullanılan deksmedetomidin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of dexmedetomidine in addition to bupivacaine in ultrasound guided quadratus lumborum block in pediatric patients undergoing inguinal region surgeries
  1. Tez No: 796447
  2. Yazar: YAĞMUR GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR KENDİGELEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Çocuk, Deskmedetomidin, Quadratus Lumborum Blok, Rejyonel Anestezi, İnguinal cerrahi, Pain, Child, Dexmedetomidine, Quadratus Lumborum Block, Regional Anesthesia, inguinal surgery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: İnguinal bölge cerrahisi uygulanan çocuk hastalarda kuadratus lumborum bloğunda bupivakaine adjuvan olarak eklediğimiz deksmedetomidinin iki farklı dozunun postoperatif 24 saat içinde ilk kurtarıcı analjezik ihtiyaç süresine, postoperatif ağrı skorlarına, ek analjezik tüketimine, hemodinamik parametrelere, postoperatif sedasyona, ajitasyon skorlarına etkilerini ve olası yan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, çift kör, randomize kontrollü olarak planlanan çalışmaya, inguinal bölge cerrahisi uygulanan, 1-7 yaş arası 60 hasta dahil edildi. Kuadratus lumborum bloğu Grup I sadece bupivakain ile (%0,25 konsantrasyon 0,5 ml/kg volüm), Grup II, Grup I'le aynı konsantrasyon ve volümde bupivakaine 0,5 g/kg deksmedetomidin, Grup III, Grup I'le aynı konsantrasyon ve volümde bupivakaine 1 g/kg deksmedetomidin eklenerek yapıldı. Peroperatif hemodinamik parametreler, postoperatif Ramsey Sedasyon ve Watcha Davranış Skalası, ilk 24 saat FLACC skoru, ilk kurtarıcı analjezik ihtiyaç süresi ve verilen ek analjezik miktarı kaydedildi. Bulgular: İlk kurtarıcı analjezik ihtiyaç süresini Grup II ([Ortalama±SD (95%CI) 1128± 98.6 (921.5-1334)dk.) ve III'te ([ Ortalama± SD (95%CI)] 1200 ± 81.2 (1030-1370) dk.) Grup I'e ( 758±99.6 (499.5-916.5) dk.) göre anlamlı uzun bulduk (p < 0.001). Grup II ve III arasında ilk kurtarıcı analjezik ihtiyaç süresi açısından anlamlı fark bulmadık. Grup II ve III'te ek analjezik tüketimini Grup I'e göre anlamlı düşük bulduk (p=0,001). Grup II ve III'te postoperatif Ramsey Sedasyon Skalasını yüksek, Watcha Davranış Skalasını düşük bulduk. Sonuç: Periferik sinir bloklarında adjuvan olarak kullanılan deksmedetomidinin iki dozunun da ilk kurtarıcı analjezik ihtiyaç süresini uzattığı, postoperatif ağrı skorlarını düşürdüğü, ek analjezik gereksinimini azalttığı ve 0,5 g/kg'ın daha yüksek deksmedetomidin dozlarına göre benzer olumlu etkilerle iyi bir seçenek olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to compare the effects and potential side effects of two different doses of dexmedetomidine, added as an adjuvant to bupivacaine in the quadratus lumborum block, on the time to first rescue analgesic requirement within the first 24 hours postoperatively, postoperative pain scores, analgesic consumption, hemodynamic parameters, postoperative sedation, and agitation scores in pediatric patients undergoing inguinal region surgery. Materials and Methods: A prospective, double-blind, randomized controlled study was conducted, including 60 patients aged between 1 and 7 years undergoing inguinal region surgery. The quadratus lumborum block was performed in Group I with bupivacaine only (0.25% concentration, 0.5 ml/kg volume), in Group II with bupivacaine at the same concentration and volume with 0.5 μg/kg dexmedetomidine, and in Group III with bupivacaine at the same concentration and volume with 1 μg/kg dexmedetomidine. Perioperative hemodynamic parameters, postoperative Ramsey Sedation and Watcha Behavior Scale, FLACC score within the first 24 hours, time to first analgesic requirement, and the amount of additional analgesic given were recorded. Results: The time to request the first rescue analgesia was significantly prolonged in group II and III [Mean ± SD (95% CI)] 1128± 98.6 (921.5-1334) and 1200± 81.2 (1030-1370) min. vs group I 758 ± 99.6 (499.5-916.5) min., p < 0.001). We did not find a significant difference in the time to first rescue analgesia between Groups II and III. There was a significant decrease in the amount of rescue analgesia consumption in Group II and III than Group I (p=0.001). We found higher Ramsey Sedation Scale scores and lower Watcha Behavior Scale scores in Groups II and III. Conclusion: Both doses of dexmedetomidine used as adjuvants in peripheral nerve blocks similarly have been shown to prolong the time to first rescue analgesic requirement, reduce postoperative pain scores, and decrease the need for rescue analgesics. The dose of 0.5 μg/kg may be a good alternative to higher doses of dexmedetomidine.