Endodontide kullanılan farklı retrograd dolgu materyallerinin periapikal dokular üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of periapical tissue reactions of various retrograde filling materials used in endodontics
- Tez No: 79648
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DALAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Apikal cerrahi, Cam iyonomer sunanlar, Çinkooksit öjenol sunanlar, Hidroksilapatite, Periapikal iyileşme, Retrograd dolgu materyalleri, Trikalsiyum fosfatlar, Apical surgery, Glass ionomer cements, Hydroxyapatite, Periapical healing, Root-end filling materials, Tricalcium phosphate, Zinc oxide eugenol cements
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
96 ÖZET Endodontide kullanılan farklı retrograd dolgu materyallerinin periapikal dokular üzerine etkilerinin değerlendirilmesi Endodontide kullanılan farklı retrograd dolgu materyallerinin periapikal lezyon varlığında oluşturduğu histopatolojik değişimleri incelediğimiz çalışmamız invivo olarak yürütüldü. Bu amaçla 8 adet köpeğin 64 adet alt çene küçük azı dişinden yararlanıldı. Gerekli anestezinin sağlanmasından sonra ilgili dişlere giriş kaviteleri açıldı ve kök pulpalan ekstirpe edildi. Periapikal radyografiler ile çalışma uzunluğunun belirlenmesinin ardından kök kanallarının kemomekanik preparasyonu tamamlandı. Kök kanalları 2 hafta süre ile ağız ortamına açık bırakılarak ve bunu takip eden 2 haftalık süre de ise giriş kaviteleri siman ile kapatılarak periapikal bölgede lezyon oluşturuldu. 1 ay sonunda her kökte apikal lezyon oluşumu radyografi alınarak kontrol edildikten sonra köle kanalları Sealapex ve guta perka ile lateral kondenzasyon tekniğine uygun olarak dolduruldu. Tüm gruplarda giriş kaviteleri amalgam dolgu ile kapatıldı. Ardından sulkular insizyon yapılarak mukoperiosteal flep kaldırıldı. Kök uçlan açığa çıkacak şekilde kortikal kemiğin kaldırılmasıyla cerrahi giriş kaviteleri hazırlandı. Kökün apikal 1/3' ü fissür frezler yardımıyla mevcut granülomatöz dokuyu da içine alacak şekilde rezeke edildi. Kök yüzeyine 4 no.lu rond frez takdı mikrocerrahi el aleti yardımıyla 2 mm. çapında retrograd kaviteler hazırlanarak her diş için farklı retrograd dolgu materyali yerleştirildi. Kök yüzeyi retrograd kavite hazırlanmadan rezeke edilerek bırakılan 1. küçük azı dişleri kontrol grubu olarak belirlendi. Deney gruplarında ise IRM, Ketac-Fil ve Sankin Apatite retrograd dolgu materyali olarak kullanıldı. Deney süresi olarak belirlenen 15, 45, 90 ve 180 günlük dönemler sonunda hayvanlar dekapite edildi. Deneylerin yapıldığı dişler çevre dokuları ile birlikte blok kesitler halinde çıkarılıp dekalsifiye edildi ve rutin laboratuar işlemleri yapılarak kesitler hazırlandı. Hazırlanan kesitler ışık mikroskobu altında histopatolojik yönden değerlendirildi. İncelenen kesitlerde 15 günlük deney süresinde IRM ve Ketac-Fil gruplarında kontrol grubuna benzer orta derecede inflamatuar hücre infiltrasyonu tespit edilirken Sankin Apatite grubunda hafif düzeyde infiitrasyon izlendi. Uzun dönemde inflamatuar reaksiyonlarda belirgin bir azalma gözlendi. 45 ve 90 günlük dönemlerde en yoğun yeni kemik oluşumuna Sankin Apatite ve IRM grubunda rastlanırken 180 günlük dönemde tüm gruplarda benzer düzeyde yoğun kemik oluşumu belirlendi. Yeni sement birikimi ve periodontal ligamentin yeniden oluşumu incelendiğinde tüm dönemlerde gruplar arasmda önemli bir fark olmadığı tespit edildi. Sonuç olarak, araştırmamızda kullandığımız bütün retrograd dolgu materyalleri periapikal dokuların iyileşmesinde etkili olmuştur. Ancak materyaller arasmda iyileşmeye yönelik reaksiyon sürelerinin farklı olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda Sankin Apatite'in diğer meteryallere oranla daha hızlı ve iyi bir iyileşme gösterdiği ve klinikte retrograd dolgu meteryallerine alternatif olarak kullanılabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
97 SUMMARY Evaluation of Periapical tissue reactions of various retrograde filling materials used in Endodontics The purpose of this invivo study was to investigate the histopathologic reactions of retrograde filling materials on periapical tissues in the presence of apical lesions. The material consisted of 64 mandibular premolars which were obtained from 8 dogs. The animals were anesthetized, access cavities were prepared and the pulps were extirpated. After determination of the working length by the help of periapical radiographs, chemomechanical preparations and irrigations were performed. Root canals were left open to oral cavity for 2 weeks and then, occlusal cavities were filled with cement for 2 weeks, therefore, pathologic lesions were generated in periapical regions. At the end of the 30 days, the presence of apical lesions were controlled by radiography, then root canals were filled with Sealapex and gutta percha cones by using lateral condensation technique. In all groups access cavities were filled with amalgam and mucoperiosteal flap was reflected by sulcular incision. Surgical access cavities were prepared by the removal of cortical bone so as to expose root apex. Apical thirds were resected by using fissure burs including granulamatous tissue. Retrograde cavities 2 mm. in diameter were prepared by the help of micro surgery device with round bur no. 4 and various retrograde filling materials were inserted. First premolars which root surfaces were resected without preparing retrograde cavities were used as control group. In experimental groups, IRM, Ketac-Fil and Sankin Apatite were used. The animals were decapited at the end of IS, 45, 90 and 180 day periods. Experimental teeth were extracted with surrounding tissues and routine laboratory procedures were applied for cross-section preparation. The prepared sections were evaluated histopathologically by light microscope. In IS days period moderate inflammatory cellular infiltration was observed in IRM and Ketac-Fil and control groups, whereas mild inflammation was observed in Sankin Apatite group. Inflammatory reactions were decreased by long term periods. Most dense new bone deposition was observed in Sankin Apatite and IRM groups in 45 and 90 day periods whereas dense bone formation was observed at similar levels in all groups in 180 days period. Evaluation of the new cement deposition and new periodontal ligament formation revealed that there were no significant difference between all groups in all periods. As a conclusion, in our investigation all materials used as retrograde have been effected on the healing of the periapical tissues. However, differences have been found between healing periods of the materials. The results of this study suggested that, Sankin Apatite showed rapid and better healing than the other materials and available in clinical usage as an alternative retrograde material.