Kronik diabetik sıçanların kan basıncı ve damar yanıtları üzerinde L-arjinin tedavisinin geri döndürücü etkileri
Reversal effects of L-arginine treatment on blood pressure and vascular responsivenes of chronic diabetic rats
  1. Tez No: 79649
  2. Yazar: VOLKAN TAŞYARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. TANJU ÖZÇELİKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Aorta, Diabetik Sıçan, Hipertansiyon, L-arjinin, Lipid Peroksidasyonu, Vasküler cevaplar, Aorta, Diabetic Rat, Hypertension, L-arginine, Lipid peroxidation, Vascular responses
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
60 ÖZET Kronik Diabetik Sıçanların Kan Basıncı ve Damar Yanıtları Üzerinde L-arjinin Tedavisinin Geri Döndürücü Etkileri Bu çalışmada, L-arjinin tedavisinin, diabette bozulmuş olan vasküler yanıtlar ve artmış olan oksidatif stres üzerinde geri döndürücü etkisinin olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Buna ek olarak, vasküler yanıtlarda meydana gelen değişikliklerin kronik STZ diabetik sıçanlarda gözlenen hipertansiyonla ilişkili olup olmadığı da incelenmiştir. STZ injeksiyonundan 12 hafta sonra, kontrollere oranla diabetik grupların, sistolik kan basınçlarının anlamlı olarak yüksek olduğu ve 4 hafta sürdürülen L-arjinin tedavisinin diabetik sıçanların kan basınçlarını düşürdüğü tespit edilmiştir. Çalışmamızın sonuçları 16 haftalık STZ-diabetik sıçan aortalarında fenilefrin duyarlılığının (pÜ2 değeri) ve kasılma yanıtlarının kontrollere göre anlamlı olarak arttığını ve L-arjinin tedavisinin ise bu artışı geri döndürdüğünü göstermektedir. Çalışmamızda tedavisiz diabetik sıçanlarda asetilkolin ile elde edilen gevşeme yanıtlarının azaldığı ve in vivo L-arjinin tedavisinin bu yanıtlan kontrol seviyelerine geri döndürdüğü bulunmuştur. Öte yandan, incelenen tüm preparatlarda SNP ile elde edilen gevşeme yanıtlarında herhangi bir farklılık olmaması, diabette azalan endotel-bağımlı gevşemelerin damar düz kasının NO'ya yanıt verirliğindeki bir bozukluktan kaynaklanmadığını göstermektedir. Diabetik sıçanların malondialdehit (MDA) düzeyleri de kontrollere oranla anlamlı olarak yüksek bulunmuş ve L-arjinin tedavisi diabetik sıçanlarda artmış MDA düzeylerini normale geri döndürmüştür. Yapılan tüm deneylerde, L-arjinin'in faydalı etkilerinin diabetik sıçanlara spesifik olduğu gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar in vivo L-arjinin tedavisinin diabetik sıçan aortalarında görülen vasküler cevaplardaki bozukluktan ve oksidatif stresi geri döndürdüğünü, buna ek olarak, arjinin eksikliğinin ve diabette görülen oksidatif stresin vasküler reaktiviteyi etkileyerek hipertansiyon gelişimine neden olduğunu düşündürmektedir. Sonuçlarımıza dayanarak, L-arjinin'in lipid peroksidasyonunu düşürücü etkisinin, STZ-diabetik sıçanlarda görülen hipertansiyon ve vasküler yanıtlardaki bozuklukları düzeltici etkisinden sorumlu olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
61 SUMMARY Reversal Effects of L-arginine Treatment on Blood Pressure and Vascular Responsiveness of Chronic Diabetic Rats. In the present study, we examined the reversal effects of L-arginine treatment in vivo on blood pressure and on vascular responsiveness of chronic diabetic rats. 12 weeks after streptozotocin (STZ) injection, systolic plood pressures (SBP) of diabetic groups have been found to be significantly higher when compared with those of control group. L-arginine treatment for 4 weeks, begun 12 weeks after the onset of diabetes, induced a significant fall in SBP of diabetic rats. Maximal contractile response and sensitivity (pÜ2 value) of the aortae to phenylephrine (PE) were significantly enhanced in diabetic rats compared with controls. Treatment of diabetic rats with L-arginine completely reversed the increases in responsiveness and sensitivity of aorta to PE. Relaxation response to acethylcholine, but not to sodiumnitroprusside (SNP), in diabetic rat aorta has been found to be significantly decreased as compared with controls. The treatment with in vivo L-arginine reversed the decreased acethylcholine responses to the control level. Plasma malondialdehyde (MDA) level of diabetic rats was also significantly higher than controls. However, L- arginine treatment normalized the increase in MDA plasma level of diabetic rats. All of the effects of L-arginine treatment were found to be spesific for diabetic rats. These results show that in vivo L-arginine treatment has reversal effects on impaired vascular responses and increased oxidative stress. The present findings also suggest that arginine deficiency and oxidative stress occured in diabetes might cause or contribute to devolopment of hypertension by affecting vascular reactivity. On the other hand, lipid peroxidation lowering effect of L-arginine may account for its beneficial effect on SBP and vascular responsiveness of diabetic rats.