Turizm endüstrisinde turistlerin tüketim alışkanlıklarına göre servis personellerinin benlik sunumu: Manavgat örneği
Self presentation of service personnel according to theconsumption habits of tourists in the tourism industry: The case of Manavgat
- Tez No: 796505
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Turizm sosyolojisi, benlik sunumu, tüketim alışkanlıkları, Tourism sociology, self-presentation, consumption habits
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmanın amacı turistlerin tüketim alışkanlıkları ve beklentileri çerçevesinde servis personellerinin benlik sunumunu, duygusal emek tüketimini analiz etmektir. Bu araştırmada turistlerin edindiği tüketim değerleri, tüketim alışkanlıkları ve davranışlarının neler olduğu, servis personelleriyle gündelik yaşamda karşılaşmaları, servis personellerinin benlik sunumları bağlamında değerlendirilmiştir. Turistlerin, törensel hal alan tüketim alışkanlıklarıyla sosyalleşmesinde turist-servis personeli arasındaki etkileşimin nasıl bir görünüm sergilediği belirlenmeye çalışılmıştır. Hem turistlerin hem de servis personellerinin öz sunumlarını inşa ederken, tüketim kültüründen etkilenmelerine aynı zamanda tüketim alışkanlıklarını yeniden üretmelerine dikkat çekmeye çalışıldı. Antalya'nın Manavgat ilçesi araştırma yeri olarak seçildi. Bu çalışmada turistlerin pozitif değer atfedilen tüketim alışkanlıkları turizm ve tüketim sosyolojisi bağlamında, servis personelleri üzerinden incelendi. Manavgat bölgesinde ikamet etmekte olan, üç kadın ve yedi erkek servis personeliyle (garson, barmen-bargirl) nitel araştırma yöntemi olan derinlemesine mülakat uygulaması yapıldı. Servis personellerinin turizm sektöründe istihdam edilirken gerçekleştirdikleri benlik sunumları ile turistlerle etkileşimleri mülakat tekniğiyle analiz edildi. Aynı zamanda turistlerin tüketim alışkanlıkları, satın aldıkları imajlar ve göstergeler, tatil bölgesi ve mekân seçimlerinde etkili olan tercihlerinin nedenleri incelendi. Turist ve servis personeli karşılaşmalarında gerçekleştirilen, inşa edilen öz sunum davranışları sosyolojik olarak karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the self-presentation and emotional labor consumption of service personnel within the framework of the consumption habits and expectations of tourists. In this research evaluated the consumption values, consumption habits and behaviors of the tourists, their encounters with the service personnel in daily life in the context of self-presentations of service personnel. It has been tried to determine how the interaction between the tourist-service personnel displays in the socialization of tourists with their ritual consumption habits. While constructing the self-presentations of both tourists and service personnel, it was tried to draw attention to the fact that they were influenced by the consumption culture and at the same time reproduced their consumption habits. Antalya's Manavgat district was chosen as the research site. In this study, the consumption habits of tourists, which are attributed positive value, were examined in the context of tourism and consumption sociology, through service personnel. In-depth interviews, a qualitative research method, were conducted with three female and seven male service personnel (waitress, bartender-bargirl) residing in the Manavgat region. The self-presentations of the service personnel while employed in the tourism sector and their interactions with tourists were analyzed by interview technique. At the same time, the consumption habits of tourists, the images and indicators they buy, the reasons for their preferences that are effective in the choice of holiday region and venue were examined. Self-presentation behaviors performed and constructed in tourist and service personnel encounters were sociologically compared.