Bireysel yatırımcıların finansal karar ve davranışlarına psikolojik faktörlerin etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of psychological factors on the financial decisions and behaviors of individual investors
  1. Tez No: 796504
  2. Yazar: ÖZKAN İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Faktörler, Davranışsal Finans, Anomaliler, Psychological Factors, Behavioral Finance, Anomalies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bireylerin finansal davranışlarına psikolojik faktörlerin ve sahip oldukları bilişsel anomalilerin etkisini belirlemeyi amaçlayan bu çalışma, İstanbul ilinde ikamet eden beyaz yakalı çalışanlar üzerinde yapılmıştır. Kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen ve 18 üzeri yaş grubunda olan ve yatırım yapabilecek kadar gelir elde eden 522 çalışana e-posta iletişimi yoluyla anket uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler, frekans ve yüzde analizi, Ki-Kare testi, t testi, One Way ANOVA, geçerlik ve güvenirlik analizi, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, yapısal eşitlik modellemesi (YEM) ve regresyon analizi yardımıyla değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, katılımcıların en çok tercih ettiği yatırım araçları sırasıyla altın, döviz ve gayrimenkul olarak görülmüştür. Çoklu regresyon ve yapısal eşitlik modelinde, beyaz yakalı çalışanların finansal davranışlarını psikolojik faktörlerden“aşırı güven”,“sürü davranışı”ve“risk psikolojisi”faktörlerinin pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir.“Aşırı iyimserlik”ve“aşırı kötümserlik”faktörleri ise kişilerin finansal davranışlarına anlamlı bir etki etmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study, that aims to determine the effects of psychological factors and cognitive anomalies on individuals' financial behaviors, was applied on white-collar employees residing in Istanbul province. A survey was conducted via e-mail sending method to 522 employees who were selected by convenience sampling method and who were in the age group of 18 years and over and had sufficient income to invest. The collected data were assessed with the help of frequency and percentage analysis, chi square test, t-test, one-way ANOVA, validity and reliability analysis, confirmatory factor analysis, structural equation modeling (SEM), and regression analysis. As a result of the analysis, the most preferred investment instruments are recorded as gold, foreign currency and real estate, respectively. In both multiple regression analysis and structural equation modeling, ''overconfidence'', ''herd behavior'', and ''the psychology of risk'' among psychological factors positively affected the financial behaviors of participants. The factors of ''excessive optimism'' and ''excessive pessimism'' were found to have no significant effect on people's financial behaviors.