Servikal spondilotik myelopatinin tanı ve tedavisinde dinamik servikal MR'ın önemi
The importance of dynamic cervical MRI in the diagnosis and treatment of cervical spondylotic myelopathy
  1. Tez No: 796667
  2. Yazar: MUSTAFA NEVZAT FİRİDİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT DALBAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cervical, Cervical spondylotic myelopthy, Dynamic, MRI
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
AMAÇ: Servikal vertebra omurganın en hareketli bölümüdür. Radyolojik incelemeler omurga yapısı hakkında bilgi verse de fonksiyonel olarak herhangi bir veri sağlamamaktadır. Fleksiyon duruşunda omurilik gerilir ve ön tarafta yer alan osteofitik değişikliklerin basısı artmaktadır. Ekstansiyon duruşunda ise spinal kanal daralmakta, omurilik kısalmakta ve genişlemekte ve arka tarafta yer alan posterior ligamentlerin basısı artmaktadır. YÖNTEM ve GEREÇLER: 258 servikal spondilopatik miyelopati hastası klasik MR görüntülerine ek olarak dinamik MR görüntüleri ile incelendi. Dinamik servikal MR görüntülemeleri ile cerrahi planlama ve sonuçları incelendi. BULGULAR: Hastaların fleksiyon ve ekstansiyon duruşunda T2 ağırlıklı sagital ve aksiyel kesitlerine ek olarak nötr duruşta servikal MR görüntüleri elde edildi. Hastaların ön-arka spinal kanal çapı nötral duruşla karşılaştırıldığında fleksiyon duruşunda %14,9 artarken, ekstansiyon duruşunda %13.4 azalmaktadır. SONUÇ: Spinal hastalıklarda spinal kord basısındaki değişiklikler ve spinal kanalın transvers alanındaki değişiklikler prognostik önem taşımaktadır. Spinal kord ve subaraknoid alan ölçümleri dinamik MRG ile elde edilen aksiyel kesitlerden elde edilebilir. Dinamik manyetik rezonans görüntülemeleri servikal spondilopatik miyelopatinin cerrahi kararını vermede yardımcı olmaktadır. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Servikal, Servikal spondilopatik miyelopati, Dinamik, MRG
Özet (Çeviri)
AIm: Cervical spine is the most kinetic segment of the whole vertebrae. The radiologic imaging methods concern with the morphologic changes but give no functional data. At flexion, spinal cord strains, anterior osteophytic compression increases. At extension, spinal canal gets narrower, cord shortens and gets thicker, compression of posterior ligament gets abberant and cord compression increases. MaterIal and Methods: 258 cervical spondylotic myelopathy (CSM) cases were scanned by conventional magnetic resonance imaging (MRI) and additionally dynamic MRI. Contributions of dynamic cervical MRI to the surgical plans and results were evaluated. Results: We had sagittal and axial T2W MR scans at flexion and extension, in addition to the neutral cervical MR imaging. We found that the AP diameter of spinal canal is increased 14.9 % in flexion and decreased 13.4 % in extension relative to the neutral MR imaging. ConclusIon: The changes of the cord compression and the transvers area of cord which is the most important prognostic indicator in spinal diseases and also the area of spinal cord and subarachnoid space can be detected via dynamic axial sections of MRI. Dynamic MR images may be helpfull in the decision making for the surgical treatment of CSM.