Ayla kutlu romanlarının kişiler dünyasında kadınlar
Women in the world of persons of ayla kutlu's novel
- Tez No: 796751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÖZHER KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ayla Kutlu, kadın, öteki, ataerkil, psikoloji, Ayla Kutlu, women, other, patriarchal, psychology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Ayla Kutlu, romanlarında kadının toplumsal yapıdaki rolünü irdeleyerek siyasi değişim ve sosyo-kültürel yenileşmelerin kadınlar üzerindeki etkilerini okura aktarır. Topluma yön veren önemli olaylar çerçevesinde romanlarının temel kurgusunu oluşturan yazar, kadın kahramanlarının sahip olduğu imkânları yaşadıkları bölgeler üzerinden kıyaslayarak farklı statülere sahip kadınları yan yana getirir. Oluşturduğu çok kültürlü hiyerarşik yapı ile kahramanlarının yaşam serüvenlerini sentezleyen yazar, kahramanların kişisel ve psikolojik gelişimlerini yaşanan toplumsal değişimler ışığında gözler önüne serer. Evrensel anlamda kadının önemini vurgulayan Kutlu, oluşturduğu güçlü tarihî arka fon ile kadının erkek egemen bir toplumda verdiği varoluş mücadelesine dikkat çeker. Eserlerinde karakter olarak güçlü kadını yazan Kutlu, kadının bireyleşme çabasını aktarırken farklı sosyal statülerde bulunan kadınları tercih eder. Anadolu'nun her şeyi kabullenmeye razı fedakâr kadınlarından“İstanbul Hanımefendileri”ne doğru uzanan kadın tiplemelerini bir araya getirerek sentezleyen yazar kaostan kozmosa doğru bir yol izler. Romanlarda kullanılan kadın tipleri modernleşmenin etkisiyle gelişim gösterir. Bu çalışmada, insanın varoluş yolculuğunda yaşadığı fiziksel ve ruhsal olayların psikolojik etkileri tespit edilerek kadının tinsel özelliklerini vurgulamak amaçlanmıştır. Buna ek olarak kadın izleğinin önemi, aile kavramanın özellikle kız çocukları üzerindeki etkisi belirlenmiş olup değişen dünyaya ayak uydurabilen kadınların yeni nesiller üzerindeki etkileri irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ayla Kutlu, examines the role of women in the social structure in her novels; conveys the effects of class structuring, political changes and socio-cultural innovations on women. The author, who creates the basic fiction of his novels within the framework of important events that shape the society, compares the opportunities of the heroines through the regions they live in, and brings women with different statuses side by side. The author, who synthesizes the multicultural hierarchical structure he created and the life adventures of his heroes, reveals the personal psychological developments of the heroes in the light of the social changes experienced. Emphasizing the importance of women in the universal sense, Kutlu draws attention to the struggle for existence of women in a male-dominated society with the strong historical background she created. Kutlu, who writes the strong woman in his works, prefers women from different social statuses while conveying the individualization effort of women. The author follows a path from chaos to cosmos, combining and synthesizing female characters ranging from the self-sacrificing women of Anatolia who are willing to accept everything to the Ladies of Istanbul. The types of women used in the novels develop under the influence of modernization. In this study, it is aimed to emphasize the spiritual characteristics of the woman by determining the psychological effects of the physical and spiritual events experienced in her journey of existence. The importance of the women's theme and the effect of family understanding on especially girls were determined. The effects of women who can keep up with the changing world on new generations have been tried to be examined.