Ayla Kutlu'nun romanlarında kadın
Woman in the novels of Ayla Kutlu
  1. Tez No: 737537
  2. Yazar: ZİLAN BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYHAN ŞAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ayla Kutlu, kadın, ataerkil toplum. Zilan Bilgin Haziran 2022, Ayla Kutlu, woman, man dominated society. Zilan Bilgin June 2022
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Türk edebiyatının önemli yazarlarından olan Ayla Kutlu'nun eserleri ataerkil sistemin birçok yönünü aydınlatmasıyla, eril denetimi gözler önüne sermesiyle önem arz etmektedir. Başta doğduğu çevre olmak üzere, diğer coğrafyalardaki ataerkil yapıları romanlarında yansıtmış, kadına bakış açısını tüm yönleriyle ele almıştır. Ayla Kutlu romanlarında kadınların sosyo-ekonomik, siyasal ve birçok yönden mağduriyetlerini, bir kadın yazar olarak hiç çekinmeden kadınların eril zihniyetlerden kaynaklı eşitsizliklerini adeta kadınların feryadı olarak romanlarına yansıtmıştır. Ayla Kutlu'nun romanlarından yola çıkarak edebi kişiliğini, sanat anlayışını, cinsiyet eşitsizliğine maruz kalmış, eğitimden mahrum edilmiş, ötekileştirilmiş kadınlar çalışmanın kapsamına girmektedir. Bu çalışmada Ayla Kutlu'nun hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, kadın olgusu üzerinden toplumsal yapı özellikleri içinde kadının konumuna bakılmış, ardından Ayla Kutlu'nun romanlarının özeti verilmiştir. Yapılan roman özetlerinden sonra romanlardaki kadınların kimliklerinin daha iyi incelenmesi için alt başlıklar açılmış ve genel bir şekilde bilgiler sunulmuştur. Ve bunların üzerine sonuç bölümünde yorumlamalar yapılmıştır. Bu çalışmamda ortaya koyduğum Ayla Kutlu'nun romanlarındaki kadın olgusu ile yapılacak başka araştırmalara kaynaklık etmesi temenni edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The works of Ayla Kutlu, who is one of the important authors of Turkish literature, has importance by enlightening most of the aspects of male-dominated system and by pointing male censorship up. She has reflected male-dominated structures paticularly in the neighborhood she was born and also in other geographies in her novel, has handled the Outlook on the woman with all aspects. Ayla Kutlu, as a female author, has treated the victimizations of women in terms of socio-economy, politics and a bunch of some other aspects, the inequqlities of women due to mascculie mindset as if a scream of the women without hesitation in her novels. Seeing Ayla Kutlu's novels as a reference, this study has her literary identity, her understanding of art, the woman who experienced gender inequality, deprived from education, marginalised in itself. In this study, some information have been given on Ayla Kutlu's life and her works, woman's position has been examined in the features of social structure over the woman phenomenon, afterwards Ayla Kutlu's novels' summaries have been given. After the summaries done, soem subtitles have been opened up to be able to examine well the woman identities in the novels, and some general information has been serviced. And upon those, some comment have been made in the conclusion part. It is wished that the woman phenomenon in Ayla Kutlu's novels that I have put forward in this study of mine, can be a source for other studies to be done in the future.