Plastik eleman olarak çağdaş resim sanatında gölge
Shadow as a plastic element in comtemporary painting art
  1. Tez No: 796871
  2. Yazar: DİLEK YAKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN CEBRAİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gölge, Çağdaş Resim, Sanat, Shadow, Contemporary Painting, Art
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Sanat tarihi boyunca resimde yer edinmiş ve günümüzde resmin önemli bir ögesi konumunda olan gölgenin ele alındığı bu araştırmada amaç; gölgenin modern resme yansımalarını araştırıp keşfetmek ve çağdaş resim sanatındaki kullanımına dair örneklerinin incelenip elde edilen verilerin bir kaynakta toplanmasını sağlamaktır. Çağdaş resim sanatında 1850 sonrasında yaşanan değişim ve gelişimle sanatçıların sanata olan bakış açısı değişmiş, sanatta toplumsal düşünce yerini bireysel düşünceye bırakmıştır. Bu değişme ve gelişme neticesinde resimdeki yeri değişen ögelerden biri de gölgedir. Bu bağlamda gölgenin değişen ve yenilenen sürecini ortaya koyabilmek amacıyla araştırma konusu 1850-2022 yılları arasında eser üreten sanatçılardan eserlerinde gölgeyi bir plastik eleman olarak kullanan Adam Emory Albright, Charles Blackman, Edouard Manet, Edward Hopper, Eleanor Woolley, Kasım Koçak, Mehmet Başbuğ, Pablo Picasso, Saim Erken ve Sam Hewitt'in eser örnekleri ile sınırlandırılmıştır. Araştırmanın oluşum sürecinde genel tarama modeli esas alınmıştır. Uygunluk açısından nitel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Verileri elde edebilmek için eser analizi ve doküman incelemesi yapılmıştır. Gerek basılı gerek sanal ortamlardan veriler toplanıp değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research, in which the shadow, which has a place in painting throughout the history of art and is an important element of painting today, is discussed; to research and discover the reflections of shadow on modern painting and to analyze the examples of its use in contemporary painting and to collect the obtained data in a source. With the change and development experienced in contemporary painting art after 1850, the perspective of artists on art has changed, and social thought in art has left its place to individual thought. As a result of this change and development, one of the elements whose place in the painting has changed is the shadow. In this context, in order to reveal the changing and renewing process of shadow, the subject of research is limited to the example of works of Adam Emory Albright, Charles Blackman, Edouard Manet, Edward Hopper, by Eleanor Woolley, Kasım Koçak, Mehmet Başbuğ, Pablo Picasso, Saim Erken and Saim Hewitt who used the shadow as a plastic element in their works, among the artists who produced works between 1850-2022. The general scanning model was taken as a basis in the formation process of the research. Qualitative research methods and techniques were used for convenience. In order to obtain the data, artifact analysis and document analysis were carried out. Data were collected and evaluated from both printed and virtual media.