Subklinik hipertiroidinin 1 yıllık seyrinin değerlendirilmesi
Subclinical hyperthyroidism: Evaluation of one year follow-up
- Tez No: 796972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE ESRA ATAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: tiroid hormonları, hipertiroidizm, anksiyete, taşikardi, atriyal fibrilasyon, thyroid hormones, hyperthyroidism, anxiety, tachycardia, atrial fibrillation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Çalışmamızda tiroid stimülan hormon, serbest triiodotironin, serbest tiroksin değerlerine göre subklinik hipertiroidi saptanan hastaların bir yıllık takip süreci boyunca klinik durumlarında gözlenecek olası değişiklikleri değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Araştırmaya Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 2014 yılının ilk 6 ayı içinde tiroid fonksiyon testi bakılmış vakalar dahil edildi. Bu vakalar laboratuar sonuçlarına göre kategorize edildi; ötiroid ve subklinik hipertiroidi düşünülen 27361 vaka ayrıldı. Bu laboratuar sonuçlarında subklinik hipertiroidiyle uyumlu en az iki tetkiki olan 18-82 yaş arası 362 hastanın verileri temel olarak değerlendirildi. Değerlendirilen 362 hasta telefonla aranarak fizik muayene, elektrokardiyografi ve kan tahlili yapılmak üzere hastanemizin dahiliye servisine çağırıldı. Hastaneye gelen 38 hastanın detaylı anamnezleri alınıp fizik muayeneleri yapıldı. Tiroid ultrasonografi sonuçları, operasyon ve ilaç kullanım öyküleri değerlendirildi. Bulgular: Tiroid stimulan hormon değerlerine göre ötiroid, hafif subklinik hipertiroidi ve ağır subklinik hipertirodi şeklinde 3 gruba ayrılan hastalar yaş, cinsiyet ve metabolik parametrelerine göre değerlendirildi. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, glikoz, kolesterol ve LDL kolesterol değerleri arasında anlamlı fark bulundu. Takip süresi 6 aydan fazla olan hastalarda aşikar hipertiroidiye gidiş anlamlıydı. Sonuç: Subklinik hipertiroidi vakalarının erken tedavisi kardiyak ve kemik komplikasyonlarını önlemek açısından önemlidir. Ağır subklinik hipertiroidi vakaları özellikle aşikar tiroid hastalığı gelişmesi açısından dikkatle ve altı aydan uzun süre izlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to evaluate the possible clinical changes in subclinical hyperthyroidism determined by thyroid stimulating hormone, free triiodothyronine and free thyroxin levels during one-year follow-up. Methods: In Haseki Treatment and Research Hospital, patients who had assessed by thyroid function tests during the first 6 months of 2014 were categorized based on their thyroid function test results. 27361 patients with either euthyroidism or subclinical hyperthyroidism were separated. 362 cases who had at least two thyroid function test results in relevance with subclinical hyperthyroidism were included in the study. Age range was 18 to 82 years. Those 362 patients were called by phone and asked to visit the internal diseases department for further physical examination, electrocardiogram and blood tests. Detailed anamnesis and physical examination findings were recorded in 38 patients who visited the hospital on our call. Thyroid ultrasonography results, operation and drug use history were evaluated. Results: Patients were divided into three groups according to thyroid stimulating hormone values: euthyroid, mild subclinical hyperthyroidism and severe subclinical hyperthyroidism. Age, gender and metabolic parameters were evaluated. Between groups there were statistically significant differences regarding age, gender, blood glucose, blood cholesterol and LDL values. Disease progression to clinical hyperthyroidism was statistically significant, especially in patients followed for more than 6 months. Conclusion: Early treatment of subclinical hyperthyroidism is important in order to prevent its possible cardiac and osteoporotic complications. Patients with severe subclinical hyperthyroidism should be followed up closely for more than 6 months.