Multipl sklerozlu hastalarda derin gri cevheryapılarının kontrollere göre farklılığınınmanyetik rezonans görüntüleme tekstür analiziile araştırılması
Investigation of the difference of deep gray matters structures from normal controls in patients with multiple sclerosis by magnetic resonance imaging texture analysis
  1. Tez No: 797053
  2. Yazar: REYHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAYKARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Görüntü İşleme, Kaudat Çekirdek, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Putamen, Relapsing Remitting Multipl Skleroz, Talamus, Computer Aided Image Processing, caudate nucleus, Magnetic Resonance Imaging, Putamen, Relapsing Remitting Multiple Sclerosis, Thalamus
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada relapsing remitting multipl skleroz'lu (RRMS) hastalarda konvansiyonel manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile gösterilemeyen derin gri cevher (DGC) yapılarındaki mikroyapısal farklılaşmanın tekstür analizi yöntemiyle gösterilebilirliği araştırıldı. Gereç ve Yöntem: 2019-2022 yılları arasında aynı MRG cihazında aynı protokol ile görüntülemesi yapılmış 18 yaşından büyük 55 yaşından küçük RRMS tanısı bulunan 50 hasta ve 50 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Retrospektif olarak görüntüleme bulguları değerlendirildi. DGC yapılarından olan kaudat çekirdek baş kesiminin, putamenin ve talamusun ayrı ayrı T2 Ağırlıklı Görüntü (AG) sekanslarındaki anatomik açıdan en net kesitlerinden simetriği ile birlikte her bir olgu için toplamda 6 örneklem elde edildi. Her bir örneklem için 31 adet histogram parametresi kullanılarak tekstür analizleri yapıldı. Bulgular: Gruplar karşılaştırıldığında yaş (RRMS 39,14 ± 9,40 yıl; kontrol grubu 38,42 ± 9,48 yıl p=0,567 ) ve cinsiyet (RRMS 35'i (%70) kadın; kontrol grubu 33'ü (%66) kadın, p=0,544 ) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Kontrol ve RRMS hastalarının sağ ve sol çekirdekleri arasında tekstür parametreleri açısından anlamlı farklılık saptanmadığından her iki taraf çekirdekler ayrı birer örneklem olarak kullanıldı. Kaudat çekirdek ve putamen ile kontrol grupları arasında bakılan 31 histogram parametresinden 26'sında, talamus ile kontrol grubu arasında ise bakılan 31 histogram parametresinden 25'inda istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi. Sonuç: RRMS hastalarındaki DGC yapılarında bakılan tekstür analizlerinden histogram analizinin çoğunun kontrol grubuna göre farklılık göstermesi mikroyapısal farklılaşmayı göstermektedir. MS tanısı, tedavisi ve prognozu açısından yararlı katkıları olabileceğini düşündürmektedir. Ancak standardize ölçüm yöntemleri ve daha büyük hasta gruplarıyla çalışmalar yapılması kesin kanıtlara varmak açısından faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the demonstrability of microstructural differentiation in deep gray matter (DGM) structures that could not be demonstrated by conventional magnetic resonance imaging (MRI) in patients with relapsing remitting multiple sclerosis (RRMS) was investigated by texture analysis method. Materials and Methods: Between 2019 and 2022, 50 patients with RRMS diagnosed with RRMS older than 18 years of age and younger than 55 years old, who were imaged with the same protocol on the same MRI device, and 50 control groups were included in the study. Imaging findings were evaluated retrospectively. A total of 6 samples were obtained for each case, together with the symmetry of the caudate nucleus head section, which is one of the DGM structures, from the clearest anatomically clear sections in T2-Weighted Image (WI) sequences separately from the putamen and thalamus. Texture analyzes were performed using 31 histogram parameters for each sample. Results: When the groups were compared, age (RRMS 39.14 ± 9.40 years; control group 38.42 ± 9.48 years p=0.567 ) and gender (RRMS 35 (70%) female; 33 (66%) control group There was no statistically significant difference in terms of female, p=0.544). Since no significant difference was found between the right and left nuclei of the control and RRMS patients in terms of texture parameters, both sides of the nuclei were used as a separate sample. A statistically significant difference was observed in 26 of 31 histogram parameters between the caudate nucleus and putamen and the control groups, and in 25 of 31 histogram parameters between the thalamus and the control group. Conclusion: The fact that most of the histogram analyzes of the texture analyzes examined in DGM structures in RRMS patients differed compared to the control group indicates microstructural differentiation. This makes us think that it may contribute to the diagnosis, treatment and prognosis of MS. However, standardized measurement methods and studies with larger patient groups will be beneficial in terms of reaching definitive evidence.