Bazı özel sayı dizileri arasındaki bağıntılar
Relationship between some special number sequences
  1. Tez No: 797089
  2. Yazar: RECEP TUTUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fibonacci sayıları, Tribonacci sayıları, Genelleştirilmiş fonksiyon 2022, vii + 33 sayfa, Fibonacci Numbers, Tribonacci Numbers, Generating Function 2022, vii + 33 sayfa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cebir ve Sayılar Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu tez 4 bölümden oluşmaktadır. Fibonacci sayıları ve Tribonacci sayıları arasında kurulmuş ilişkiler ele alınmış ve çeşitli özdeşliklere yer verilmiştir. Giriş bölümünde Fibonacci ve Tribonacci sayıları hakkında ön bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise Fibonacci ve Tribonacci sayı dizileri tanımlanmış, bu sayı dizilerini kullanarak elde edilen karakteristik denklem tanımları ve elde edilişleri, binet formülleri ile ilgili bilgiler, altın ve gümüş oran kavramları ve elde edilişleri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Fibonacci ve Tribonacci sayılarının yardımıyla elde edilen özdeşliklere yer verilmiştir. Bu bölümün sonunda ise kendi çalışmama ait konudan kısaca bahsedilmiştir. Dördüncü bölüm ise sonuç bölümüdür.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of 4 chapters. The relationships established between Fibonacci numbers and Tribonacci numbers are discussed and various identities are included. In the introduction, preliminary information about Fibonacci and Tribonacci numbers is given. In the second chapter, Fibonacci and Tribonacci numbers sequence are defined, definitions and derivations of characteristic equations obtained by using these number sequences, information about binet formula, information about the concepts of gold and silver rations and how they are obtained is given. In the third chapter, identities obtained with the help of Fibonacci and Tribonacci numbers are given. At the end of this chapter, the subject of my work is briefly mentioned. The fourth chapter is the conclusion section.